FOTO/VIDEO  Premijera nove Nissan Micre

Nissan Micra, Nissan
Vrlo jubilarno - Dubrovnik je dobio jedinstvenu prigodu da povodom 35. rođendana jednog od najpopularnijih malih automobila, Nissan Micre ugosti svjetsku premijeru njezine pete generacije. Zahvaljujući tome, u Dubrovnik će se od siječnja pa sve do konca ožujka sliti na stotine novinara, kao i ljudi koji operativno vode Nissan u njegovim brojnim uredima i prodajno-servisnim salonima širom Europe.
Ono što je također u duhu značajnog jubileja, 35. dakle rođendana i 5. generacije, cjelokupno je osmišljavanje tog zanimljivog vozila. Micra je naime automobil »promjenjive sreće« - prva, treća i prema prvim utiscima peta generacija čine značajnije iskorake ostavljajući zanimljivi trag u vremenu, dok su druga i posebno četvrta generacija bile na neki način konzervativnije. Ono što pak krasi svako Micrino izdanje je naglašena kvaliteta, dobra opremljenost i visoki stupanj sigurnosne opreme.

Vratimo se mi Dubrovniku, nemalom broju dijelom začuđenih, dijelom zadovoljnih Gospara koji su usred »mrtve sezone« dobili velik broj gostiju. K tome, Micra je i zavodljiv automobil koji baš nikog ne ostavlja ravnodušnim. Naslanja se na najnovije trendove u dizajniranju Nissanovih automobila tako da se kod nje može prepoznati od svega po malo - ima tu i Leafa, ali i Murana, na kraju najviše ima originala, Micre koja će sasvim sigurno naići na odličan prijem i na hrvatskom tržištu. Makar u smislu zavodljivosti.

Unutrašnjost je pak još originalnija, osebujnija i zavodljivija priča. Uz poneki retro element, središnjom konzolom dominira veliki na dodir osjetljivi ekran s brojnim funkcijama od kojih se nemalo njih odnosi na internetsku povezivost, čitanje pametnih telefona, navigaciju ili pak podatke koje daje putni kompjutor. Ono što je posebno zanimljivo, u našem razmišljanju i lijepo, je činjenica da unutrašnjost automobila, na armaturi ali i tkaninama kojima su obložene sjedalice, bojom prati karoseriju vozila. Stvara se na taj način posebno zanimljivi efekt, zapravo i putnici u unutrašnjosti automobila tako na neki način tako doživljavaju - vanjštinu automobila.

Motori

Nema ih previše, dva su benzinca i jedan dizelaš, a riječ je o poznatim agregatima. Benzinci imaju tri cilindra, 898 »kubika«, a ovisno o tome posjeduju ili ne turbinu, snaga im doseže 73 ili 90 »konja«. Snažnijem je prosječna potrošnja 4,4 litre uz 99 g/km emisije CO2. Manji je sličan po tim parametrima, jedino što mu je dinamika lošija, ubrzanje do 100 km/h mu je primjerice velikih 15,1 sekundu. Dizelaš je pak znanac iz Renaultovog koncerna, 1,5 dCi snage optimalnih 90 KS jer se težina Micre »vrti« oko 1050 kilograma. U slučaju ove kombinacije Micra troši nestvarno niskih 3,2 litre na stotinu kilometara uz emisiju CO2 od 85 g/km. Dinamika je dakako uzorna.

Paketi opreme su uobičajeni - od bazne »visie«, prko »acente« do izdašne »tekne«, a i bazna oprema vrlo je sadržajna i u mnogim smislovima - dostatna.

Dimenzije
Dužina Micre najnovije generacije je 3999 mm, širina 1743, visina 1455 mm. Međuosovinski se razmak protegnuo do 2525 mm što sve zajedno omogućava da prtljažnik ima nemalih, za ovu klasu, 300 litara bazne zapremine. Težina je 1052 kilograma, volumen prtljažnika 41 litru dok je koeficijent otpora zraka Cx 0,30. Dodajmo još da je početna dimenzija pneumatika 185/65 R15.

Iako Micra dolazi u prodaju u drugoj polovici ožujka kad će biti poznate detaljne cijene, već se sada zna kako bi se na domaćem tržištu mogla kretati između 100 i 140 tisuća kuna. Što Micru u svakom slučaju svrstava u red najskupljih automobila unutar B klase. S druge strane jasno je kako mnogim svojim osobinama, ne dakle samo cijenom, donosi dosta »genetike« kompaktne klase, no u Hrvatskoj je prigodom kupovine manjih automobila cijena u svakom slučaju jako bitan faktor.

No, to ipak ide u red drugog dijela njezine prezentacije, njezine pojavnosti. Ako je suditi po reakcijama Dubrovčana, Gospara Micra bi svakako morala postati cijeni unatoč poprilično prisutnim automobilom, pa tako i na hrvatskim cestama.