Prekida se proizvodnja legendarne Bube

buba
Buba se na tamošnjim cestama pojavila 26. svibnja 1938., no njezinu proizvodnju ubrzo je zaustavio rat u kojem je i tvornica u kojoj je sklapana prvo teško oštećena, a potom i pala u ruke savezničkih okupacijskih snaga. No, baš njima, i to posebno engleskom majoru Ivanu Hirstu može zahvaliti i nastavak svog života i put koji ju je kasnije uspješno i masovno odvezao na sve kontinente. Štoviše, kad se 17. veljače 1972. pojavio model 1302 S kao primjerak proizveden s rednim brojem 15,007.034, Buba je pretekla i legendarni Ford T i postala najproizvođeniji auto u povijesti. No, baš to su bile i godine kad joj se polako bližio i kraj životnog vijeka, pa je zbog pada prodaje Volkswagen 1978. obustavio njezinu proizvodnju u svim tvornicama osim brazilske i meksičke, u kojoj je, iznenađujuće, originalna Buba potrajala skroz do 2003.

No, prije toga je zapravo uspjela i uskrsnuti, 1998. kao žestoko redizajnirana Nova Buba, i to također u Meksiku, gdje je sklapana prvenstveno za američko tržište, koje ju je s radošću dočekalo, što pokazuje i podatak da je 1999. samo u SAD-u prodana u 83.434 primjerka. Sa ili bez dodataka Nova u imenu, ta je Buba dosad prodana diljem svijeta u znatno više od milijun primjeraka, no prodaja, kažu u koncernu, svake godine ide sve slabije, pa je primjerice, lani nove vlasnike u EU dobilo 22.360 Buba, a u SAD-u tek 15.166, dok se početkom ove godine bilježi i daljnji pad.

I zato će u srpnju sljedeće godine, nakon limitiranih serija Final Edition SE i Final Edition SEL u coupé i cabrio izdanjima, Buba ponovno sletjeti s ceste, odnosno s proizvodnih traka. Navodno ovaj puta zauvijek, no ipak valja tu reći i onu znamenitu, "nikad ne reci nikad". Jer stiže nam uskoro i doba autonomnih automobila, a baš je Buba, barem u mašti, bila i prvi Volkswagenov samovozeći auto! Naime, legendarna trkaća VW Buba s nadimkom Herbie u šezdesetima je godinama barem na filmskom platnu doista mogla voziti i sama, bez ikakve pomoći, pa i dozvole vozača. A to su, valja se prisjetiti, ujedno bile i Bubine tržišno najuspješnije godine, godine kad se iz simbola nacističkog režima pretvorila i u simbol hipijevske slobodne ljubavi....

Ukratko

Aktualni šef Volkswagena Herbert Diess tvrdi da jako poštuje tradiciju, ali još više prodajne brojke, pa je stoga ukinuo Piëchove ljubimce: 2015. Phaeton, a sad i Bubu. Originalna Buba je od 1938. do 1983. godine u 11 zemalja proizvedena u sveukupno 21.529.464 primjeraka, a zadnja je sklopljena 30. srpnja 2003. u Meksiku. Buba je svojedobno sklapana i u Jugi - od 1970. do 1976. s proizvodnih traka sarajevskog TAS-a sišla je u 31.667 primjeraka.

Odluku o gašenju Bube u su obrazložili ekonomskim razlozima, ali i potrebom da se kompanija u budućnosti još jače okrene ka proizvodnji većih obiteljskih auta, SUV-ova i crossovera te elektroauta.

jutarnji.hr