Polovni dijelovi za vozila više ne mogu lako u BiH

automobili, dijelovi za automobile, vožnja

U Bosni i Hercegovini se od prije tri dana ne mogu uvoziti dijelovi za motorna vozila koji nemaju sve potrebne certifikate da su prošli testiranja i kontrole u skladu sa važećim europskim i BiH pravilnicima.

U prvom krugu, strožim kontrolama podlijegat će oni dijelovi koji se koriste za povećanje sigurnosti vozila u prometu, a nadležni tvrde da to neće utjecati na cijene dijelova.

U BiH su se do sada uvozili dijelovi i oprema za vozila bez kontrole certifikata koji jamče da su prošli takozvanu homologacijsku kontrolu usklađenosti sa važećim standardima i pravilnicima koji se primjenjuju u Europskoj uniji.

To od 1. rujna to nije moguće, a Ministarstvo komunikacija i prometa već je sačinilo spisak dijelova i opreme koji će podlijegati provjerama, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH, javlja RSE.

"Danas kvalitet dijelova koji se uvoze ne podliježe nikakvoj provjeri te se ministarstvo odlučilo za jedan set tih dijelova, uređaja i opreme za motorna vozila. U ovom trenutku ne provjeravaju se svi dijelovi koji se uvoze već samo oni dijelovi koji izravno utječu na sigurnost prometa, a to se tiče prije svega sijalica, zaštitnih stakala, pneumatika, kočionih obloga i pločica, dječijih sjedalica i tako dalje", kaže Andrić

Uvozi se sve i svašta

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nositelj konzorcija koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije u BiH, kaže da su ove provjere vrlo važne jer se na tržište BiH uvozi sve i svašta.

"Može se dogoditi da nešto ima fizičku sličnost sa originalnim dijelom, ali da nema svojstva koja treba imati dio koji je usklađen sa određenim UNECE (Ekonomska komisija za Europu Ujedinjenih naroda) pravilnicima", kaže Talijan.

Automehaničar iz jednog certificiranog banjalučkog servisa koji nije želio otkriti svoj identitet kaže da je najviše dijelova koje ugrađuju na zahtjev klijenata nekvalitetno, ali da građani to biraju zbog niže cijene.

"Ljudi gledaju da jeftinije prođu pa onda kupuju te da tako kažem malo jeftinije dijelove, obično kupuju te 'kineske' ili pazare na otpadu i onda mi kao mehaničari kao majstori imamo velikih problema što takve dijelove po dva-tri puta skidamo i ugrađujemo. Ponekad se potrefi da je neki dobar pa bude neko vrijeme, a neki ne i uglavnom to je problem najveći. Ipak imamo i dosta klijentele koja ugrađuje baš originalne dijelove i tu onda nemamo problema što se tiče ugradnje i kvaliteta", rekao je automehaničar iz Banja Luke.

Uvezeno deset milijuna kilograma dijelova 

Čitav postupak provjere uvoznih dijelova radit će se elektronski u jedinstvenom informacijskom sustavu koji će se prijavljivati uvoznici, a postupak je vrlo jednostavan i ne predstavlja im dodatne troškove pojašnjava Talijan.

"Kada uvoznik dolazi sa dijelom na tržište u BiH on treba da ima i dokaz da je taj dio prošao homologacijsko ispitivanje i da ima homologacijsko priopćenje. Na samom dijelu treba da bude otisnuta homologacijska oznaka i na osnovu toga moći će da se vrši i identifikacija i kontrola stanja na samom tržištu", pojašnjava Talijan.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH za sedam mjeseci ove godine u zemlju je uvezeno više od deset milijuna kilograma različitih dijelova i opreme za motorna vozila vrijednih preko 90 milijuna maraka (45 milijuna eura) koji nisu prošli bilo kakve kontrole.

Sugovornici RSE ističu da će sa novim pravilima dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH biti sigurni isto onoliko koliko su sigurni i u drugim dijelovima Europe.