Ovo su najtraženiji 'zeleni' automobili u Europi

električni automobil
Prodaja električnih i Plug-In hibridnih modela još uvijek je zanemarljiva u odnosu na ukupan broj novoregistriranih vozila, a u ne baš velikoj konkurenciji izdvajaju se spomenuta dva automobila.

U periodu siječanj-svibanj 2016. Europljani su kupili 9.516 primjeraka modela Leaf. Njemu za vrat diše još jedan elektromobil iz Renault-Nissan grupacije - u istom vremenskom razdoblju, prodano je 9.388 automobila modela Renault Zoe. Na trećem mjestu je Tesla Model S, sa 5.360 isporučenih jedinica.

U vrhu najprodavanijih elektromobila u Europi su još i Volkswagen e-Golf, BMW i3, Kia Soul EV, Mercedes B250e i Volkswagen e-Up. Kada je riječ o Plug-In hibridima, odnosno vozilima koja osim elektromotora za pogon koriste i agregat sa unutrašnjim sagorijevanjem, a čije baterije je moguće dopuniti na javnim i kućnim strujnim punjačima, prvo mjesto na listi najprodavanijih suvereno pripada modelu Mitsubishi Outlander PHEV sa 9.392 jedinice, dok je drugi VW Golf GTE sa 4.964 primjerka, a treći Volvo XC90 Plug-In Hybrid za koji se odlučilo 4.252 kupca. Četvrto i peto mjesto pripalo je modelima Volkswagen Passat GTE i Mercedes C350e.

B92