VIDEO  Ovaj automobil će 'letjeti' nestvarnih 1.609 km/h

automoil buducnosti

... je prije 20 godina. Možda ne izgleda tako, ali ovo je automobil kojem su dodali raketni motor kako bi za dvije godine pojurio čak 1.609 km/h. U prvom javnom testu u četvrtak cilj je bio ‘samo' 320. To je brzina koju su postigli koristeći samo mlazni pogon na stazi Njukvej u Engleskoj.

- Dizajnirali smo najluđi i najsofisticiraniji automobil u povijesti. Do 320 km/h treba mu samo osam sekundi, a to je ekstremno za vozilo od pet tona - rekao je Andy Green, vojni pilot koji će Bloodhound SSC 2019. voziti na dnu posebno pripremljenog isušenog jezera u Južnoafričkoj Republici.

Green drži i trenutni kopneni rekord od 1.227 km/h koji je postavio prije 20 godina. Ovaj prvi javni test okupio je nekoliko tisuća ljudi, ali i poslužio kao dokaz timu da su na dobrom putu prema rekordnoj brzini. Test sa brzinama od 320 km/h je i praktično na gornjoj granici onog što mogu testirati u Velikoj Britaniji.

Bloodhound su počeli razvijati prije devet godina, a lov na rekord odužio se zbog tehničkih izazova, ali i lova na sponzore koji diktiraju tempo. Tako mu još nedostaje hibridni raketni motor, ali tu je motor iz vojnog aviona Eurofighter, koji koriste za prva testiranja na kojima će Bloodhound imati gumene diskove, dok će rekord rušiti na posebnim aluminijskim diskovima. Sljedeće godine planiraju dostići i brzine od 1.126 km/h, pišu 24sata.hr.