OPASNOST OD POLEDICE Snijeg otežava prometovanje u BiH

OPASNOST OD POLEDICE Snijeg otežava prometovanje u BiH

Ugaženog snijega na kolnicima ovoga jutra ima u višim predjelima centralne, zapadne i istočne Bosne. Izdvajamo dionice; Sarajevo-Olovo, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Livno-Bugojno, Livno-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, priopćeno je jutros iz BIHAMK-a.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave prometa uz 15 minutno propuštanje vozila, aktualne su od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacijski radovi.

Poslije 16 sati na ovoj lokaciji promet se jednom trakom, naizmjenično. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tijekom dana promet se dvosmjerno od 05 do 21 sat.

Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, naveli su ovog jutra iz BIHAMK-a.