Novi skandal: Renault manipulirao testovima emisija, pogođeno 900.000 vozila

Renault, Twingo , automobil, Treća generacija, Renault, skandal, emisija CO2
Je li Francuska uključena u skandal s emisijama plinova? Detalji iz izvješća ureda u Parizu za suzbijanje prijevara bacili su u nevolju proizvođača automobila Renault, izvještava Indikator.ba.

Riječ je o strategiji lažiranja radi uticaja na rezultate ispitivanja emisija plinova prilikom registracije vozila. Ulagači su reagirali nervozno, cijena dionice u petak je pala za sedam posto u odnosu na dan prije objave, u srijedu.

Pozadina cijelog slučaja je istraživanje koje je Francuska provela nakon skandala s Volkswagenom 2015. kada je otkriveno da je njemački proizvođač automobila manipulirao programom ispušnih testova, a što je šokiralo cijelu industriju.

Mjesecima je bilo poznato da je pariški ured za suzbijanje prijevara proslijedio svoj nalaz o vozilima Renaulta pravosuđu. Od siječnja ove godine istražitelji su istraživali sumnje o varanju. Ali, list "Liberation" i drugi francuski mediji sada su prvi put iznijeli pojedinosti. U dokumentu se navodi: "Rezultati sugeriraju postavljanje lažnih uređaja kako bi se sugerirala smanjena emisija dušikovih oksida u posebnim uvjetima autorizacijskih testova i na taj način uskladila s odgovarajućim limitima".

Prema poslovnom listu Les Echos Renault je osumnjičen da je postavio svoje emisije tako da rade savršeno pri standardnim laboratorijskim testovima, ali ne i u drugim uvjetima. Ukupno je pogođeno 900.000 vozila. Organ Ministarstva za ekonomske poslove govori o "svjesnoj i namjernoj" strategiji. Odjeljenje Ministarstva za ekonomske odnose nije komentiralo ovo izvješće.

U proizvođaču automobila su pobješnjelo reagirali navodeći da su nepravedno optuženi.

Thierry Bollore, Renaultov menadžer zadužen za konkurentnost, rekao je da proizvođač automobila nije koristio lažirani softver: "Renault automobili nikada nisu bili opremljeni takvim siustavima".

U razgovoru za list Le Figaro optužbe je odbacio kategorički: "Renault nije prevario, niti vara."

Emisija plinova bila je često raspravljana tema od objave afere sa VW-om. U stvarnoj potrošnji emisije su često znatno veće nego u laboratoriju, a što su pokazala pokazala i mjerenja u Francuskoj za Renault modele.