VIDEO  Novi Clio debitira na sajmu u Parizu

renault

Kako bi jedan od najvažnijih modela na europskom tržištu učinio konkurentnijim, francuski proizvođač predstaviće novu generaciju do kraja 2018.

Očekuje se da će Renault za mjesto svjetske premijere novog Clia odabrati domaći salon automobila koji se u francuskoj prijestolnici održava u rujnu, dok će se ovaj model u prodajnim salonima naći početkom 2019. godine.

Kako piše AutoExpress, novi Clio evoluiraće iz aktualne, 4. generacije, sa dizajnom koji je inspirisan novim Renaultom Megane i konceptom Symbioz.

Clio 5 biće zasnovan na CMF-B mehaničkoj platformi koju koristi i nova Nissan Micra, a motorizacija će obuhvatati trocilindarski 0.9 litarski turbo benzinac, kao i novi četvorocilindarski 1.3 litarski benzinski motor sa turbo punjačem (razvijen u suradnji sa Mercedesom) koji je debitirao u modelu Scenic krajem 2017.

U ovom trenutku, neizvjesno je da li će Renault uopće ponuditi kupcima dizel motore u novom modelu, s obzirom da se automobilska industrija pod pritiskom vlasti u mnogim zemljama okreće od ove vrste pogonskih agregata.

Sa druge strane, Renault Clio za 2019. imaće takozvani "blagi hibridni pogon" koji pored benzinskog motora koristi 48-voltni električni sistem, sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisija štetnih plinova.

Očekuje se da će novi Clio imati i određene sisteme poluautonomne vožnje, pa će automobil moći samostalno da koriguje pravac kretanja, ubrzava i koči, što bi značilo da se tehnologija polu-autopilota polako spušta i u niže segmente putničkih vozila.