FOTO/VIDEO  Novi Audi R8 V10 Plus

Novi Audi R8 V10 Plus
Uopće ne sumnjamo, glavni adut Audija na 85. ženevskom autosalonu bit će druga generacija modela R8 V10. Nekoliko dana prije službene premijere poznati su detalji koji krase ovu sportsku jurilicu.

"Dinamična Audijava strijela!", "Brz kao strijela" samo su neki od epiteta koji krase ovog cestovnog "monstruma" kojega će pogoniti V10 motor i novorazvijeni quattro pogon. "Slabija" verzija motora 5.2 FSI, ima 540 KS, dok snažnija verzija pod haubom krije 610 KS, pa od starta do 100 kilometara ovaj automobil prijeđe za samo 3,2 sekunde. Maksimalna mu je brzina ograničena na 330 km na sat! Najsnažniji model - R8 V10 plus - najbrži je serijski Audi svih vremena.

Maksimalni okretni moment postiže se pri 6500 okretaja u minutu, a snaga se prenosi na cestu preko 7-stupanjskog S tronic mjenjača i novo razvijenog quattro pogonskog sustava. Ono što je zanimljivo, u ekstremnim slučajevima 100 posto okretnog momenta može se prenijeti na prednju ili stražnju osovinu. Za snažna ubrzanja iz mirovanja tu je 'launch control' funkcija. Naime, kada vozač makne nogu s papučice gasa pri brzinama iznad 55 km/h, uključuje se još jedna funkcija S tronic mjenjača. Obje spojke se otvore i automobil se prebacuje u režim kontinuirane vožnje. Ova funkcija štedi značajne količine goriva, pogotovo u svakodnevnoj uporabi.

Iako ima više dodatne opreme i iako je krući, novi Audi R8 V10 težak je samo 1454 kilograma, što je 50 kilograma manje od prethodnika. To se postiglo s pomoću Audi Space Frame (ASF) platforme, koja je napravljena od više vrsta materijala. Time je osigurana optimalna raspodjela opterećenja na osovine. Aerodinamičko podvozje s integriranim dugačkim difuzorom povećava potisnu silu. I šasija, sa svojim sustavom ovjesa s dvostrukim poprečnim ramenima demonstrira kako je novi Audi R8 blizak motosportu.

Prodaja novog Audija R8 počinje u ljeto 2015.