FOTO  Mercedes kreirao autobus budućnosti

mercedes autobus budućnosti

Future Bus je zasnovan na aktuelnom 12 metara dugačkom modelu Citaro kojeg pokreće 299 konja snažan šesterocilindrični motor i to je jedino konvencionalno što je ostalo na njemu.

Naime, prošle je godine polu-samostalni Mercedesov autobus provozao oko 20 kilometara od zračne luke Schipol u Amsterdamu do Harlema, obližnjeg gradića.

Tvrtka se kladi u to da će autobusi koji se sami voze postati nužnost u budućnosti, pa će tako narasti potražnja i za njegovim Future busom.

Upotrebom tehnološke platforme koju u Mercedesu zovu CityPilot, autobus je pretvoren u vozilo koje je sposobno samostalno voziti. Sistem se sastoji od 10 kamera, četiri radara i dvije stereo kamere koje autobusu omogućavaju da okolinu vidi u tri dimenzije.

Zbog svega toga autobus automatski manevrira milimetarski precizno oko rubnih kamena, prepoznaje stanice i zaustavlja se na njima, sam otvara i zatvara vrata za putnike, čita sve prometne znakove i semafore.

Sve to radi komfornije i od ljudskog vozača, a da pritom i štedi gorivo. Putnici prilikom vožnje mogu uživati u bežičnoj mreži, bežičnim punjačima za mobitele i mnogo multimedijalne zabave sa zaslona smještenih u autobusu.