Mate Rimacu šoku: Njegov superautomobil carina držala više od 2 mjeseca, vraćen prljav i izgreban!

... plasirati svoje vozilo na tržište Bliskog istoka. Trebao je sudjelovati na dva sajma i omogućiti nekim potencijalnim kupcima isprobavanje automobila, no ništa od toga nije uspio napraviti.

Naime, carina u Saudijskoj Arabiji je više od dva mjeseca ‘držala' automobil Concept One, a vlasniku Rimcu isporučili su ga ovaj četvrtak. I to u kakvom stanju - prašnjav, pun ogrebotina, mačjeg i ptičjeg izmeta...

"Bili smo pozvani na dva sajma - jedan u Rijadu (Saudijska Arabija) i jedan u Dubaiju. Pošto u zimskim mjesecima nema zanimljivih evenata u Europi, odlučili smo sudjelovati na sajmovima i obići Abu Dhabi te Dohu (Katar), gdje smo već imali nekoliko potencijalnih kupaca i investitora. Unaprijed smo cijeli put isplanirali i dogovorili sastanke i probne vožnje s kupcima i investitorima", ispričao je Rimac za Dnevnik.hr.

Nažalost, kad je automobil stigao u Džedu, luku u Saudijskoj Arabiji, otkrili su da je upravo promijenjen zakon za privremeni uvoz, pa se ispostavilo da neki papiri nisu bili u redu te auto nije stigao na sajam u Rijadu. Svejedno su odlučili otići u Dubai na sljedeći sajam.

"Ja sam otputovao za Abu Dhabi pripremajući sve oko sajma, probnih vožnji itd. No, carina ne pušta kontejner niti za tranzit kroz državu. Nalažu da napusti državu na isti način na koji je ušao - brodom. Brže-bolje organiziramo brodski prijevoz do Dubaija kako bi auto stigao na vrijeme na sajam i u trenutku kad brodar želi utovariti auto, carina odluči raditi detaljnu inspekciju i ne pušta kontejner na brod", ispričao je Rimac. Tako su propustili i drugi sajam, te po treći put potencijalnim i ljutitim kupcima pomakli termin probne vožnje.

Tjedan dana poslije došao je drugi brod po kontejner, ali carina opet nije dozvolila tovarenje! Tada se u priču uključilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada u Kataru, koji su preko diplomatskih kanala osigurali da carina napokon pusti auto.

"Auto je 16. 3. napustio Saudijsku Arabiju za Dubai. Danas smo ga ugledali - pun je prašine, ogrebotina i ptičjeg izmeta, iako je bio u zatvorenoj prikolici i kontejneru (no očito nije cijelo vrijeme). Uz auto se nalazio i električni bicikl, koji ćemo uskoro pustiti u prodaju te smo ga željeli prezentirati potencijalnim investitorima i kupcima", ispričao je Rimac.

Kaže da je pretrpio ogromnu štetu - propustio je dva sajma, izgubio dva sigurna kupca koji su odustali od kupnje zbog odgađanja testne vožnje, a oštećeni su mu prototip auta i bicikla...