Legenda 80-tih: Mercedes koji je sve promijenio

Legenda 80-tih: Mercedes koji je sve promijenio
Mercedes 190 je predak današnje C klase. Početkom 1980-tih, kada je stupio na scenu, u kompaniji još nisu razmišljali o proizvodnji automobila iz nižih klasa.

S obzirom da se prva A klasa pojavila tek 1997. godine, "190" je do povlačenja sa tržišta bio najpristupačniji i najmanji model u ponudi.

Predstavljen je automobilskoj publici u studenom 1982, a mjesec dana kasnije u tvornici Zindelfingen počela je serijska proizvodnja za tržište. Uskoro je Mercedes 190 počeo se izrađivati i u pogonu u Bremenu, a do kraja životnog vijeka sklapao se i u Poljskoj i na Tajlandu.

Posljednji primjerak napravljen je u travnju 1993. a sa proizvodnih traka tijekom 11 godina sišlo je ukupno 1.874.668 automobila, piše B92.

Zašto je bio značajan?

Početkom 80-tih Mercedes je kasnio za konkurencijom u segmentu kompaktnih premium vozila, koji su činili modeli kao što su BMW Serije 3, Audi 80 ili Saab 900.

Kako bi prestigao rivale, Mercedes je uložio preko 600 milijuna dolara u razvoj kompaktnog automobila, što je u to vrijeme bila ogromna suma novca. Rezultat je bio inženjerski izvanredno konstruirano vozilo, model 190, koji je gotovo preko noći postao veliki Mercedesov prodajni adut u Europi.

Mnogi kupci automobila, koji ranije nisu mogli ni sanjati o nabavci nekog Mercedesa, sada su mogli priuštiti model sa "trokrakom zvijezdom" koji je usprkos tomu što je pripadao nižoj klasi bio izuzetno kvalitetan.

Mercedes 190 je, između ostalog, imao neovisno zadnje ogibljenje, opcione zračne jastuke, ABS sustav i predzatezače sigurnosnih pojaseva. Poslije nekoliko godina eksploatacije, 190-ica se pokazala kao veoma pouzdan automobil, a brojni dizelaši prelazili su i više od 500.000 km bez većih opravljanja.

Mercedes 190 bio je, također, prvi model koji je nakon AMG tretmana zadržao originalnu Mercedesovu garanciju koju su u to vrijeme imali i ostali novi automobila ovog proizvođača.

Ukupno je izrađeno oko 200 jedinica sa AMG oznakama.

HERCEGOVINA.info