Foto:Crobus - prvi hrvatski autobus!

Projekt Crobus nastao je kao rezultat velike želje tvrtke AutoZubak da pokrene proizvodnju automobilskih sklopova i vozila. Sredinom 2006.godine formiran je projektni tim koji se sastojao od nekoliko iskusnih inženjera, a većinu tima čine mladi stručnjaci. S obzirom da je ugledna švedska tvrtka Scania postala dijelom VW koncerna, odlučeno je da se koristi njihova pogonska grupa. Također je odlučeno da se neće koristiti ničija licenca, već da će se krenuti težim, ali sigurnijim putem odnosno izradom vlastite konstrukcije.

U drugoj polovici 2007. godine projektni je ured ekipiran te se započelo s projektiranjem. Nakon toga formiran je tim za izradu prototipa, te je ustrojen i opremljen prototipni odjel buduće tvornice. Naravno, sve je rađeno uz aktivno praćenje i savjetovanje predstavnika tvrtke SCANIA. U proizvodnji pojedinih sklopova angaæirani su i domaći kooperanti i proizvođači opreme, a daljnjim razvojem listu domaćih proizvoda i kooperanata planira se kontinuirano povećavati.

Crobus je međugradski autobus visoke klase, koji s 12 metara dužine ima kapacitet za 49 ili 51 putnika. Za pogon se brine Scanijev agregat, a prema riječima svjetskih stručnjaka, Crobus se po svojim karakteristikama svrstava u redove etabliranih proizvođača autobusa.

- Do sada smo uložili 120 milijuna kuna, a do kraja 2011. godine planiramo uložiti dodatnih 100 milijuna kuna i u 2012. još dodatnih 100 milijuna kuna.

U samoj tvornici planiramo zaposliti između 350 i 400 novih radnih mjesta, a kod kooperanata će se otvoriti još 300 radnih mjesta što je ukupno 700 novih radnih mjesta. Crobus je namijenjen manjim dijelom za domaće, a većim dijelom za izvozno tržište - rekao je gospodin Pavo Zubak.

Autoklub.jutarnji.hr