Došlo je vrijeme za kineski Volvo i indijski Jaguar

Vlasničke strukture automobilskih brandova tako se brzo mijenjaju da se i vrlo upućeni u tom području mogu vrlo lako izgubiti. Tome je, dakako, pridonijela kriza koja je primorala posrnule automobilske grupacije na prodaju nekih svojih marki.

Najviše su prodavali Amerikanci koje je kriza najviše pogodila. General Motors se riješio neprofitabilnih Pontiaca, Saturna i Hummera koji se više, barem za sada, neće proizvoditi, dok je Opel ipak zadržao. Saab je spašen u zadnji čas i pod okriljem nizozemskog Spykera nastavlja se proizvoditi. Kao bomba je prije osam mjeseci odjeknula vijest da Ford kineskom Geelyju namjerava prodati švedski ponos Volvo. To se prije mjesec dana i dogodilo.

Dizanje diva iz Torina

Još prije dvije godine Ford je indijskom TATA Motorsu prodao luksuzne britanske brandove Jaguar i Land Rover. Sada imamo vrlo neobičnu situaciju - kineski Volvo i indijski Jaguar. Prije toga je Aston Martin prodao kuvajtskom investicijskom fondu, a krajem 2008. godine dotadašnjih 33,4 % udjela u Mazdi smanjio na 13 posto, i više nije većinski vlasnik. Chrysler je, pak, preuzeo talijanski Fiat. Div iz Torina je vlasnik i Alfa Romea, Lancije, Ferrarija i Maseratija.

Najjača europska grupacija je svakako njemački Volkswagen. Osim VW-a posjeduju Audi, Seat, Škodu, Bugatti, Lamborghini, Bentley, a odnedavno su i vlasnici kontrolnog paketa dionica Porschea. Daimler je nakon raskida partnerstva s Chryslerom ostao na tri svoja branda - Mercedesu, Smartu i Maybachu.

Sve jači Korejci

Najveći svjetski proizvođač automobila koji je u posljednje vrijeme u središtu zbivanja zbog opoziva svojih automobila ne gomila brandove, ali udjele ni ne prodaje. Ima uspješan luksuzni brand Lexus, vlasnik je Daihatsua te udjela u Isuzuu i Subaruu.

Francuzi su raspoređeni u dva bloka. Grupacija PSA posjeduje Peugeot i Citroën, a Renault koji je vlasnik 44,5 % Nissana (Nissan je vlasnik 15 % Renaulta) i djeluju od 1999. pod Alijansom Renault-Nissan, radi uspješan posao s nekad rumunjskom Dacijom, koja je u 99-postotnom vlasništvu Francuza.

BMW je gazda Miniju i Rolls Royceu. Nekad britanski brandovi su profitirali dolaskom Bavaraca, pogotovo Mini, koji je doživio pravi procvat. Veliku ekspanziju u zadnjih petnaestak godina napravili su Korejci. Njihov najveći proizvođač Hyundai 1998. kupio je Kiju, a rezultat je što su već 10 godina kasnije postali peta najjača grupacija po proizvodnji automobila u svijetu.

Britanci prodali gotovo sve što su mogli

Nekad slavna britanska autoindustrija u potpunosti je u rukama stanaca (baš poput nogometnih klubova) ili su se brandovi jednostavno ugasili. Vlasnici Rovera i MG-a su Kinezi, Land Rover i Jaguar su u indijskim rukama, Rolls Royce i Mini u njemačkim, Lotus u malezijskim, Aston Martin u kuvajtskim. Ipak, Britanci su uspjeli, unatoč prodaji, proizvodnju gotovo svih tih automobila ostaviti na svome tlu.

Kinezi su već 2005. kupili MG i Rover

Volvo nije prva velika kupnja rastuće kineske autoindustrije, ali je zasigurno najznačajnija. Još 2005. godine Nanjing Motors (u vlasništvu SAIC grupacije) kupio je britanski MG Motors (MG i Rover). Ali i ranije su kineski proizvođači surađivali s europskim i američkim pa tako u Kini, primjerice, postoji Shangai GM i Shanghai Volkswagen Automotive. Koliko je kinesko tržište poželjno za mnoge, dovoljno govori podatak da je lani Kina prvi put prestigla SAD u prodaji novih automobila. Prodano ih je 13,6 milijuna.

U BMW-u konce vuče njemačka samozatajna obitelj Quandt

Zanimljivo, za razliku od ostalih grupacija u kojima su većinski vlasnici razni fondovi, BMW je obiteljska tvrtka. U njoj već desetljećima većinu u upravnom odboru kontrolira samozatajna obitelj Quandt. Potomci Herberta Quandta, koji je dionice bavarskog proizvođača naslijedio od oca Günthera i s bratom Haraldom spasio BMW od bankrota te postigao izniman uspjeh, drže 46,6% dionica. U javnosti se gotovo i ne pojavljuju.

vecernji.hr