Ako niste potrošili zimske gume onda ih pravilno skladištite do druge sezone

gume
Vrijeme je da zamijenite gume na vašem automobilu. Zima je rekla svoje i više temperature već polako preuzimaju primat. Ukoliko su zimske gume upotrijebljene samo jednu sezonu i u dobrom su stanju (to ovisi i od prijeđenih kilometara) valjalo bi ih pravilno čuvati i skladištiti tijekom ljetnih mjeseci kako bi vam opet poslužile u zimskoj sezoni vožnje.

Kao i za svu drugu robu koju treba skladištiti i za gume vrijede neka pravila što prije samog skladištenja i odlaganja trebate učiniti. Najprije ih dobro očistite od prašine i moguće soli koja je ostala na njima ali svakako očistite gume i od kamenčića koji su zaglavljeni među rabama. Možete koristiti vodu ali ne jaki mlaz puštati dok ih čistite. Kad su gume spremne za odlaganje trebate ih obilježiti onim redom kako su bile već postavljene na automobilu jer će to olakšati ponovno montiranje guma kada za to dođe vrijeme.

Gume treba skladištiti u hladnoj, suhoj i čistoj prostoriji koja ima mogućnost prirodne ventilacije (prozori). Na podu ne smije biti prolivenog benzina ili nekih drugih kemikalija. Gume ne odlažite na pod već najbolje na nekakvu paletu koja će gume odignuti s poda a zrak će cirkulirati oko njih što je svakako važno i potrebno za vrijeme trajanja skladištenja. Bilo bi odlično da jednom mjesečno gume zarotirate. Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, a ako su s naplacima vodoravno.

Ako ćete gume skladištiti na otvorenom onda ih svakako smjestite u hlad i prekrijete ih neprozirnom ceradom da ih zaštitite od sunca i visokih temperatura.

www.abcportal.info