Ako nemate zimsku opremu, možete biti i isključeni iz prometa, a slijedi vam i kazna od najmanje 40 maraka

zimska oprema
Naime, na prostorima Bosne i Hercegovine od 15. studenoga do 15. travnja zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete, piše Večernji list BiH.

Slična pravila vrijede i u susjedstvu, samo su kazne daleko više. Primjerice, ako vas u Hrvatskoj policija zatekne na dijelu ceste na kojem je vožnja izričito zabranjena bez zimskih guma ili lanaca za snijeg, ne gine vam isključenje iz prometa i kazna od 700 kuna.

Priprema za zimske uvjete

Već je i pogled na termometar dovoljan da se shvati kako je krajnji tren da na automobil stavite zimske gume, provjerite stanje akumulatora, valjanost antifriza, pregledu podvrgnete ispravnost svih svjetala, potrošene metlice brisača zamijenite novima i utočite dovoljnu količinu tekućine za pranje stakla. Nemojte zaboraviti u opremu uvrstiti i strugalicu za led ili sprej za odleđivanje stakala ili brava (kod starijih automobila), a neće biti naodmet ako u prtljažnik ubacite i metlicu za čišćenje snijega. I malu lopatu ako vam auto ostane zarobljen iznenada napadalim snijegom. Potrebno je podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice. Kako se ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Jednom mjesečno potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u spremnik za gorivo kako biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Puno posla, osim investicije u gume, donosi i neizdrživ trošak. Zapravo, i to je zanemariv teret u odnosu na neugodnosti koje ignoriranje zime može donijeti. Uz neugodnosti koje vam mogu donijeti zimski uvjeti, podsjetimo na podatak kako vam, ako nemate zimske gume ili pak ljetne s najmanjom dubinom profila 4 milimetra i uz njih lance za snijeg u prtljažniku, prijeti kazna od 40 maraka.

Važeći zakoni u BiH

Prema uputi Ministarstva prometa i veza BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećega sloja minimalno 4 mm) ili gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta. Također stoji da se "na vozila ne smiju postavljati gume s čavlima". Za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća pijeska do 50 kg i lopata za snijeg.•