12 ZIMSKIH SAVJETA ZA VOZAČE: Postoji jako dobar razlog zašto uvijek treba imati par starih čarapa u autu

zima, automobili, savjeti
Portal Chive je izdvojio 12 korisnik trikova koji će olakšati zimske muke vozačima, no ipak najvažniji ostaje - oboružajte se strpljenjem.

 

1. Nakon što parkirate navečer, prozračite auto. Tako će u auto ući hladan, ali suh zrak i ujutro vas neće dočekati zamagljeno ili smrznuto staklo.

2. Farove možete istrljati pastom za zube - vi ćete bolje vidjeti, a i ostali u prometu će puno bolje vidjeti vas.

3. Navečer, pokrijte retrovizore plastičnom vrećicom.

4. Gumu kod vrata bilo bi idealno prebrisati glicerinom, ali i obično jestivo ulje će spriječiti da se guma zalijepi.

5. Napunite dokoljenku (ili najlonku) mačjim pijeskom i stavite u auto. Kada parkirate, ostavite ga tijekom noći na komadnoj ploči kod vjetrobrana kako se ne bi maglio ili smrznuo.

6. Ako nemate specijaliziranu otopinu za odleđivanje bravica, možete uzeti slamku i puhati vrući zrak ravno u ključanicu. Ako imate stariji ključ, možete ga zagrijati upaljačem i polako gurati u bravu. Polijevanje vrućom vodom nikada nije dobro rješenje, jer bi mogla popucati (osobito staklo, ako ga zahvatite)

7. Držite u autu par "divovskih" grubih čarapa - ne zauzimaju puno mjesta a mogu biti od koristi ako trebate gurati auto po poledici - navučete ih preko cipela za bolje trenje.

8. Kada navečer parkirate, odmaknite brisače kako se ne bi smrznuli uz staklo. A možete ih i prebrisati alkoholom.

9. Prebrišite unutrašnjost vjetrobranskog stakla pjenom za brijanje - smanjit ćete magljenje stakla.

10. Plastična iskaznica (bolje ne riskirati s kreditnom karticom da ju ne oštetite) može poslužiti sa skidanje mraza s vjetrobrana.

11. Poprskajte vjetrobran smjesom octa i vode u omjeru 3:1 i neće vam se nakupljati mraz.

12. Ako često morate prolaziti putovima koji se ne čiste često, dobro je u prtljažniku imati vreću mačjeg pijeska. Ako zapnete, posipajte ga tik ispred kotača kako biste povećali trenje. U slučaju nužde, mogu pomoći i gumeni tepisi, ili kartonska kutija.

Net.hr