Atretochoana eiselti – Zmija koja nevjerojatno sliči muškom spolovilu

Stručnjaci su naišli na neobičnu zmiju tijekom pregleda dna korita rijeke Madeira, u brazilskoj sjevernoj državi Rondonia, a u blizini hidrocentrale na rijeci Amazona.

Do otkrića je došlo još u jedanaestom mjesecu 2011. godine, u vrijeme kada je dobar dio korita rijeke bio isušen, a pronađeno je ukupno šest zmija ove vrste. Jedna je uginula, tri su vraćene u divljinu, a dvije su zadržane radi daljih istraživanja.

Otkriće je javno prezentirano godinu dana kasnije, nakon što je i definitivno stigla znanstvena potvrda da je riječ o novoj vrsti.

Inače, vrsta je dobila ime Atretochoana eiselti, a stručnjaci su je prozvali i "floppy zmija". Stvorenje nema očiju, a nejasno je kako se hrani i diše, budući da nema očiju niti pluća.

- Unatoč tome što izgleda kao zmija, mislim da nije u pitanju gmaz, jer je više biološki vezana uz daždevnjaka ili žabu. Naime, mislimo da životinja diše kroz kožu, a vjerojatno se hrani malim ribama i crvima, ali još uvijek ništa nije dokazano. Amazona je kutija od iznenađenja kada su u pitanju gmazovi i vodozemci. Postoji još mnogo toga za otkriti - kazao je biolog Julian Tupan, koji radi na ovom vrlo neobičnom slučaju.


Izvor: znanost.geek.hr