Airbus 320 zamalo se sudario s vanzemaljskom letjelicom?

Istraga britanskog odbora za sigurnost zračnog prometa UK Airprox Board, javlja BBC, nije utvrdila o kakvom je objektu bilo riječ.

Incident se odigrao 2. prosinca prošle godine, kada je ispod Airbusa 320 dok je letio na na 1060 metara visine nekih 20 kilometara istočno od zračne luke Glasgow proletio zagonetni objekt plave i žute ili srebrne boje.

Airbus 320 se upravo pripremao za slijetanje, uvjeti su bili izvrsni, sunce je bilo iza njih, ali tada su oba pilota na udaljenosti od stotinjak metara od aviona uočila neobičan objekt. Proletio je ispod aviona u suprotnom smijeru prije nego su ga ostali članovi posade ili netko od putnika uspjeli zapaziti.

- Prošao je ravno ispod nas i to jako blizu, prije nego smo uspjeli reagirati. Vidite li nešto na radaru? - upitao je zgranuti pilot kontrolu leta te prijavio visoki rizik od sudara.

Oba pilota su se složila da je objekt poprilično velik i da ima manji prednji dio te da je veći od balona, ali kontrolor leta odgovorio im je da na radaru ništa nije opazio.

Tijekom istragem, piše BBC, odbačen je niz mogućih objašnjenja, između ostalog, da se radilo o drugom avionu, jedrilici, meteorološkom balonu ili paraglajderu. U zaključku je, međutim, navedeno i da "detaljnim pregledom radarskih aktivnosti nisu nađeni dodatni podaci koji bi odgovarali opisu pilota Airbusa".

Izviješće je poslužilo kao temelj burne internetske rasprave o tome je li se Airbus320 zamalo sudario s objektom izvanzemaljskog porijekla ili možda nekom za sada još tajnom letjelicom neke od svjetskih vojnih sila.