9 iznenađujućih upotreba deterdženta za posuđe

9 iznenađujućih upotreba deterdženta za posuđe

Svatko ga ima kod kuće, no deterdžent za suđe može biti koristan i za više od samo pranja tanjura, čaša i "bešteka". Postoji još puno stvari i područja u vašem domu koji će imati koristi od čarobnih moći deterdženta za suđe. Ovo je 9 iznenađujućih načina kako ga koristiti i olakšati si život (i uštedjeti novac za druga sredstva za čišćenje).

Riješite se masnih mrlja: dobro je poznato da kvalitetan deterdžent za suđe uklanja masne mrlje s tanjura, a isto će učiniti i s odjećom ili bilo kakvom tkaninom. Naravno, najbolje će djelovati ako je mrlja svježa, no pomoći će i ako ste se "zaflekali" i nekoliko sati prije. Naprosto kapnite jednu ili dvije kapi deterdženta na mrlju i iščetkajte starom četkicom za zube. Zatim isperite u toploj vodi i mrlja bi trebala nestati. Mješavina deterdženta za suđe i hidrogen peroksida pomoći će i s upornim mrljama od trave.

Ledeni oblog iz kućne radinosti: ovo je nešto što će dobro doći u svakom kućanstvu, osobito ako se netko od ukućana bavi sportom. Kako je neizbježno prije ili kasnije doživjeti neugodno iščašenje zgloba u tom slučaju korisno je imati ledeni oblog koji se prilagođava obliku zgloba (da ne morate koristiti grašak ili nešto slično). Ledeni oblog sami možete napraviti tako da šalicu deterdženta za suđe (može biti i onaj najjeftiniji) stavite u čvršću plastičnu vrećicu za zamrzavanje, dobro je zatvorite  i stavite u zamrzivač. Deterdžent za suđe se neće smrznuti do kraja, pa će biti dovoljno podatan da vrećicu možete omotati oko zgloba. I dobro će držati hladnoću.

Ulaštite nakit: vaš nakit će ponovo zasjati uz pomoć gazirane vode i deterdženta za suđe. Naprosto namočite nakit u otopini vode i deterdženta (1:1), ostavite ga 5 minuta, pa nakon toga očetkajte mekanom četkicom za zube. Isperite običnom vodom i ostavite da se osuši.

Riješite se vinskih mušica: ako imate problem s vinskim mušicama u kuhinji, ovo će vam brzo i jednostavno pomoći. U posudicu ulijte oko dva centimetra deterdženta za suđe s voćnim mirisom, a zatim dodajte još oko dva centimetra vode. Zatim prekrijte posudicu plastičnom folijom i u njoj izbušite nekoliko rupica (veličine penkale). Mušice će privući miris i uletjet će, ali neće moći izletjeti sa sapunom na krilima.

Riješite se mrlja na platnenom pokućstvu i tepisima: za čišćenje "tapeciranog" pokućstva i tepiha koristite tučeni deterdžent. Zvuči čudno, ali stvarno djeluje. Napunite visoku plastičnu posudu s jednim decilitrom deterdženta za suđe i s decilitrom vode, a zatim to dobro izmiješajte ručnim mikserom. Možete smanjiti ili povećati količinu vode i deterdženta, ali omjer mora biti 1:1. Uzmite krpicu uz pomoć koje ćete očistiti mrlje ovom pjenastom mješavinom.

Spriječite zamagljivanje: ako želite spriječiti da vam se prozori ili ogledala zamagljuju, samo istisnite malo deterdženta za posuđe na čistu, suhu krpicu i time istrljajte površinu sve dok deterdžent ne nestane.

Riješite problem paukova i mrava: ako želite jednostavno i netoksično rješenje, onda je to deterdžent za suđe. Stavite malo deterdženta sve po svuda gdje ovi mali stvorovi prolaze (oko vratiju, prozora, zračnika...) i vidjet ćete da će prestati ulaziti onuda. Ponovite ovo povremeno.

Čišćenje masnih mrlja s betona: ako primijetite masnu mrlju u garaži ili na svom prilazu nemojte previše brinuti oko toga. Naprosto je posipajte s malo soda bikarbone, dodajte i malo deterdženta za posuđe i očetkajte plastičnom ili ne-metalnom čvrstom četkom. Ostavite da djeluje par sati, pa ponovite sve dok mrlja ne nestane.

Uklonite mrlje od crvenog vina: mrlja od vina može biti užasna, no ne i nemoguća za očistiti. Ako odmah djelujete, deterdžent za suđe će pomoći sam po sebi, a ako niste u mogućnosti odmah se baciti na pranje, isprobajte ovo: pomiješajte jednu žlicu deterdženta za suđe s dvije žlice hidrogen peroksida (3 postotni), otopinu nanesite direktno na mrlju, ostavite da stoji nekoliko minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Ako ovo ne upali do kraja isprobajte sljedeći trik: istoj mješavini deterdženta i hidrogen peroksida dodajte i žlicu sode bikarbone. Ovako slab hidrogen peroksid ne bi smio izblijediti boju šarenog veša, no za svaki slučaj isprobajte kapnuti malo na dio tkanine koji se ne vidi.
 
Deterdžent će pomoći i u drugim situacijama, primjerice kada vam ponestane deterdženta za pranje veša (samo ne pretjerujte da se ne zapjeni previše), za pravljenje otopine za puhanje balončića...

izvor: zena.hr