FOTO  41. SGJ - Završni koncert uz Zagrebačke soliste i učenike Glazbene škole F. Livadić

41. SGJ - Završni koncert uz Zagrebačke soliste i učenike Glazbene škole F. Livadić
Završni koncert ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni u nedjelju, 2. listopada, pripao je Zagrebačkim solistima, dirigentu Davoru Keliću i vjesnicima glazbene budućnosti, učenicima Glazbene škole Ferdo Livadić. Tako su priliku predstaviti se samoborskoj publici u franjevačkoj crkvi dobili Jan Plevko (klarinet), Agata Živoder (alt saksofon), Marija Ostrugnjaj (alt) i Marko Blašković (bisernica). Svojim nastupom najavili su da će se festival koji je u velikoj mjeri posvećen upravo promociji domaćih i stranih mladih talenata moći u skoroj budućnosti osloniti i na nove domaće glazbene snage.
Večer je počela samostalnom izvedbom Zagrebačkih solista Divertimenta za gudače u D-duru, KV 136 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Potom je klarinetist Jan Plevko s gudačima odsvirao Introdukciju Carl Maria von Webera, da bi mjesto na pozornici preuzela saksofonistica Agata Živoder koja se uz gudače i udaraljke predstavila skladbom Brune Bjelinskog, Sinfonietta. Uslijedili su Rumunjski narodni plesovi Bele Bartoka, da bi nakon toga crkvu svojim altom ispunila Marija Ostrugnjaj arijama Lascia ch'io pianga iz opere Rinaldo Georga Friedricha Händela te Che scompiglio iz Mozartove opere La finta semplice. Za sami kraj Paganinijeve Introdukciju i varijacije na temu Dal tua stellato soglio iz Rossinijeve opere Mojsije u Egiptu, u obradi za bisernicu, izveo je Marko Blašković.


I time je završeno 41. izdanje Samoborske glazbene jeseni. U nešto više od dva tjedna svakodnevnih glazbenih programa publici se predstavio niz uglednih svjetskih i domaćih solista i ansambala: Aljoša Jurinić, Latica Anić, Krešimir Starčević, Camerata Cantilly, Cantus Ansambl uz dirigenta Berislava Šipuša, Franjo Bilić, Gernot Süßmuth, Jelena Očić, Frank Immo-Zichner, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, Lana Genc, Leon Košavić, Neue Vocalsolisten, Zagrebački solisti i učenici Glazbene škole F. Livadić. Održano je i 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić na kojem je prva nagrada pripala nizozemskom Kvartetu Ardemus, a nagrada za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora pijanistu Lovri Marušiću. Na Festivalu su i praizvedene dvije skladbe: mass:distance:time njemačke skladateljice Karole Obermüller, pobjednice Natjecanja skladatelja New Note koje se odvija u okviru SGJ po peti put, te B-SIDE: Tschai 4/1 mlade hrvatske skladateljice Sare Glojnarić. U prvom tjednu Samoborske glazbene jeseni održan je još jedan Ivana Bilić Marimba Week koji je okupio mlade udaraljkaše iz cijele Europe na majstorskim radionicama i ponudio nastupe svjetski uglednih izvođača i skladatelja glazbe za udaraljkaške instrumente: I.N.K. Experiment Duo, Flamaduo, Gregor Hrovat, Garrett Mendelow i Satoko Hayami, Momoko Kamiya, Lucas Guinot, Marko Mihajlović, Eva Mach, Filip Merčep i Jean-Luc Rimey-Meille. Također je predstavljen projekt SUDAR Percussion ansambla s obradama albuma Oxygen Jean-Michel Jarrea. Samoborsku glazbenu jesen pratila je i izložba Dr. Franjo Kresnik - između umijeća i umjetnosti.
Samoborska glazbena jesen održana je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor, pod umjetničkim vodstvom Srećka Bradića i izvršnom direktoricom Renatom Glojnarić, a uz pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture RH.

 

O IZVOĐAČIMA:
Klarinetist Jan Plevko trenutačno pohađa 3. razred srednje glazbene škole Ferdo Livadić i redovit je učenik 2. razreda Srednje strukovne škole u Samoboru. Između ostalog osvojio je 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Ohrid Pearls u Makedoniji te 2. nagrade na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2012. godine te 2. na ovogodišnjem regionalnom natjecanju.
Agata Živoder učenica je 4. razreda srednje glazbene škole Ferdo Livadić, a pohađa i gimnaziju Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Saksofon je počela svirati u dobi od 8 godina, a do sad je osvojila drugu nagradu na regionalnom natjecanju Woodwind & Brass u Varaždinu te drugu nagradu na državnoj smotri solista.
Marija Ostrugnjaj studentica je na Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu te pohađa Glazbenu školu F. Livadić gdje će ove godine maturirati solo pjevanje u razredu prof. Branke Cvetković. Od nastupa ističe Reviju učenika Glazbenih škola u Zaprešiću prošle godine i koncert povodom dana Glazbene škole u Samoboru ove godine.
Marko Blašković u Srednju glazbenu školu Ferdo Livadić upisuje se 2012. godine u razredu prof. Petre Vojvodić, a ove godine upisao je 1. godinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer glazbena pedagogija. Iza njega je niz 1. nagrada na Državnim solističkim i komornim natjecanjima te brojni međunarodni uspjesi: zlatne plakete Tambura Paje Kolarića s ansamblom Glazbene škole i TD Ferdo Livadić, 1. Nagrada na Europskom festivalu orkestara u Belgiji s TD F. Livadić te nagrada za najbolji solo na međunarodnom festivalu mladih zborova i orkestara Young 2015 Prague.
Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u sklopu Radio televizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom svjetski glasovitog violončelista Antonia Janigra. Do sad su održali više od 3500 koncerata na svim kontinentima, na najpoznatijim glazbenim festivalima te u nekim od najslavnijih koncertnih dvorana i surađivali s brojnim svjetskim uglednim solistima. Snimili su više od 70 ploča i CD-a, a dobitnici su brojnih visokih nagrada i priznanja: prva nagrada u Mar del Plati, Medalje Pablo Casals i Elisabeth Sprague Coolidge, nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, Ivan Lukačić, Villa Manin, UNESCO, Porin za životno djelo, Orlando Grand Prix te Orden za zasluge naroda sa srebrnim zrcalima.
Davor Kelić diplomski iz dirigiranja položio je u lipnju ove godine u klasi prof. Mladena Tarbuka. Jedan je od rijetkih studenata koji je imao prilike dirigirati opernim ansamblom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ostvario je brojne umjetničke suradnje i zapažene nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, Festivalskim orkestrom Samoborskih glazbenih večeri, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu te Zagrebačkim orkestrom mladih čiji je i umjetnički voditelj. Surađuje i s Malom scenom, Akademijom dramskih umjetnosti, Hrvatskim pjevačkim zborom Ivan pl. Zajec, zborom Pravnog fakulteta u Zagrebu i drugima.