FOTO  41.SGJ - večer pobjednika na Natjecanju Ferdo LIvadić

samoborska jesen, samobor, tz samobor

...mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojio pijanist Lovre Marušić. Jednoglasna je to odluka prosudbene komisije koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, skladatelj Zoran Juranić, violinist Gernot Süssmuth, muzikologinja Ivana Kocelj i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju prosudbena komisija istaknula je kako je razina svih ovogodišnjih recitrala mladih umjetnika bila iznimno visoka, no Nagrada Ferdo Livadić dodjeljuje se Kvartetu saksofona Ardemus iz Nizozemske (Lisa Wyss, Lovro Merčep, Jenita Veurink, Yo-yo-Su), koji su pokazali šarmantan i maštovit scenski nastup, izvevši zahtjevan program napamet, tehnički briljantno, muzički doživljeno, uz vidljivu radost muziciranja.

Pijanist Lovre Marušić zaslužio je Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelju za donošenje s istančanim osjećajem za impresionistički izričaj Dva nokturna Božidara Kunca.

Pobjednici natjecanja Ferdo Livadić, Kvartet Ardemus, primili su ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko banke (nagradu je preuzeo član kvarteta Lovro Merčep), a pripada im još i samostalni koncert na 42. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem im organizatori daruju praizvedbu nove skladbe uz Cantus Ansambl skladatelja Davorina Kempfa. Uz to, organizatori iz POU Samobor osigurat će im nastup na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu.
Lovre Marušić primio je nagradu pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora i novčani iznos od 7.500 kuna, a održat će i samostalan recital na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine.


U nastavku pobjedničke večeri 28. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupio je prošlogodišnji laureat Natjecanja Ferdo Livadić - čembalist Franjo Bilić. On je uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša, praizveo sladbu Dalibora Bukvića pisanu posebno za ovu večer pod nazivom Barock is not Dead. Na izvedbi im je čestitao autor osobno.

Uslijedile su skladbe Sonata u D-duru, K.491, Sonata u h-molu, K.87 i Sonata u D-duru, K.492 Domenica Scarlattija, potom Pavana za čembalo u fis-molu (iz zbirke Pieces de clavecin) Luisa Couperina, Rondo s kupletima Kokoš (Hommage a Rameau) Ante Knešaureka te Toccata u D-duru, BWV 912 i Koncert za čembalo i gudače u g-molu, BWV 1058 Johanna Sebastana Bacha.


Najava:
U četvrtak, 29. rujna, program 41. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se nastupom violinista Gernota Süssmutha, violončelistice Jelene Očić i pijanista Franka Immo-Zichnera. Koncert u župnoj crkvi svete Anastazije počinje u 20 sati, a na programu su skladbe Ludwiga van Beethovena, Felixa Mendelssohna i Johannesa Brahmsa.


NAPOMENA - izmjena satnice!
Zbog tehničko-organizacijskih razloga nastup Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića u petak, 30. rujna u Franjevačkoj crkvi u Samoboru počet će pola sata kasnije od najavljene satnice, odnosno počinje u 20:30 sati!