FOTO  41.SGJ - praizvedba nagrađene skladbe na natjecanju New Note

samoborska jesen, samobor, tz samobor
Na svečanosti 1. listopada u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije Neue Vocalsolisten praizveli su prvonagrađenu skladbu s ovogodišnjeg natječaja mass:distance:time njemačke skladateljice Karole Obermüller, koja je posljednjih godina skladala mnoga glazbeno-scenska djela te primila i brojne nagrade za svoj rad.
Prosudbenu komisiju 5. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note činili su Irvine Arditti (predsjednik), Nikša Gligo, Hilda Paredes, Andreas Fisher i Srećko Bradić, a potonji je slavodobitnici uručio nagradu. Osim prve nagrade Karoli Obermüller, kojoj pripada i novčani iznos od 2.500 eura, prosudbena komisija je treću nagradu dala kineskom skladatelju Wen Liu, dok druga nagrada nije dodijeljena.
Njemački vokalni ansambl za modernu glazbu Neue Vocalsolisten je, osim pobjedničke skladbe, tijekom dvosatnog programa izveo i Vittriool za šest glasova a cappella Georgesa Aperghisa, Izbor iz zbirke 12 madrigala Salvatorea Sciarrina te u hodu kroz crkvu Menschen Hört, iz Srijede ciklusa Svjetlo Karlheinza Stockhausena. U drugom dijelu koncerta uslijedili su Fragmentos de Altazor, za šest glasova Hilde Paredes i Love Song Claudea Viviera, uz dugotrajan pljesak vrlo zadovoljne publike.
Svjetski poznati i vrlo traženi Neue Vocalsolisten u Samoboru su nastupili u sastavu: Johanna Zimmer (sopran), Susanne Leitz-Lorey (sopran), Truike van der Poel (mezzosopran), Martin Nagy (tenor), Guillermo Anzorena (bariton) i Andreas Fischer (bas). Ovi koncertni i operni pjevači smatraju se istraživačima i otkrivačima, a surađuju podjednako s već etabliranim, kao i s mladim skadateljima suvremene glazbe. S rasponom glasova od koloraturnog soprana, preko kontratenora do dubokog basa, ansambl istražuje vokalne tehnike novih zvukova, kao i nove oblike vokalne artikulacije.

Najava:
Završni koncert ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni u nedjelju, 2. listopada, održat će Zagrebački solisti i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Jan Plevko (klarinet), Agata Živoder (alt saksofon), Marija Ostrugnjaj (alt), Marko Blašković (bisernica), uz dirigenta Davora Kelića. Koncert počinje u 20 sati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru, a na programu su djela Mozarta, Webera, Bjelinskog, Bartoka, Händela i Paganinija.