31. siječnja na nebu će se pojaviti krvavi Supermjesec

31. siječnja na nebu će se pojaviti krvavi Supermjesec
Supermjesec je pojava kada je puni Mjesec bliže Zemlji i sjajniji nego što je to uobičajeno. Krvavi Mjesec naziv je za fenomen kada Mjesec postane crvenkaste boje dok prolazi kroz Zemljinu sjenu tijekom lunarne eklipse. Plavi Mjesec pak nema veze s bojom, već označava kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put pojavi puni Mjesec. Posljednji krvavi Mjesec dogodio se prije gotovo dvije godine, dok je posljednji plavi Mjesec bio vidljiv u Europi još 1. prosinca 1982.

Za razliku od pomrčine Sunca, kada promatrači često moraju prijeći dalek put ako žele u potpunosti uživati u prizoru, pomrčinu Mjeseca možete promatrati s vlastiotog prozora. Prolaz Mjeseca kroz Zemljinu sjenu jednako je vidljiv sa svih mjesta unutar određene polutke gdje je Mjesec iznad lokalnog obzora. Početak Mjesečeve pomčine počinje simultano za svakog gledatelja, te isto tako i završava, što je još jedna razlika u odnosu na pomrčinu Sunca, piše Space.

Mjesečevu se pomčinu može bez problema promatrati golim okom, ali pomaže imati dalekozor, dok je preporučljivo koristiti i maleni teleskop. Sama pomrčina trajati će oko sat i 45 minuta.

Za mnoge među nama pomrčina Mjeseca predstavlja prirodan spektakl, ali brojna pažljiva promatranja temelje se na znanstvenom interesu. Na primjer, možemo pokušati dobiti dobru indikaciju veličine Zemljine sjene mjereći vrijeme od kada po prvi put dotakne mjesečev disk pa do kada se i posljednji dio sjene makne s diska.