20 godina proganjala Srbina koji ju je zaveo i prevario za 1,6 milijuna dolara

prevarant
Underwood je radila u luksuznom skijalištu u Aspenu, a Drakulić joj je rekao da je došao iz Jugoslavije, a da radi kao biomedicinski inženjer i profesor na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, piše Jutarnji.hr.

Nekoliko mjeseci kasnije, pitao ju je bi li mu mogla posuditi 5000 dolara, koje su mu navodno trebale za alimentaciju. Onda mu je trebalo još novca, i zamolio ju je da mu uplati na bankovni račun njegove majke.

U siječnju 1995. godine, umjesto da joj vrati posuđeno, tražio ju je još novaca. Tada joj je priznao ‘istinu' - radio je na tajnom projektu za američku vladu u zrakoplovnoj bazi Edwards, i trebali su mu novci da završi projekt. Kada bi ga završio, vlada bi mu isplatila 10 milijuna dolara.

Tijekom cijele 1995. godine, Drakulić je izjavljivao ljubav Underwood, i tražio je još novaca. Ako ne završi projekt, tvrdio je, izgubit će sve, što znači da bi i ona izgubila sve.

Kada bi mu Underwood dolazila u posjet, nalazili su se u hotelu Palmdale, nedaleko od baze Edwards. Našli bi su u hotelu u čudna vremena, a on bi ju zvao kasno navečer i rekao kako se ‘išuljao iz baze kako bi se čuo s njom'.

U listopadu 1995. Underwood je od Drakulića tražila da joj potpiše izjavu u kojoj joj obećaje vratiti 300.000 dolara koje mu je do tada već posudila, na što je on pristao.

Na kraju joj je uzeo sav novac - više od 410.000 dolara. Čak je morala posuditi novac od svojeg brata kako bi dala Drakuliću. Sljedeće tri godine, umjesto da joj vrati novac, bio je pun izgovora zašto još uvijek ne može.

U siječnju 2000. godine, rekao joj je da će završiti Vladin projekt i dobiti novce, pa će joj moći vratiti. Pozvao ju je da se nađu u Washingtonu.

Čekala ga je 10 dana, ali nije se pojavio. U panici, nazvala je zajedničkog poznanika, koji joj je rekao kako Drakulić ne radi u Edwards bazi već više od 10 godina, a ne radi ni na Sveučilištu. Imao je tvrtku u Los Angelesu koja je razvijala EKG uređaje.

Underwood je u očaju otputovala u Los Angeles i nazvala Drakulića. Rekao je da je u zrakoplovnoj bazi Edwards. Nije mu vjerovala, i odvezla se na teniske terene, gdje ga je našla kako prima teniske lekcije.

Shvatila je da joj je sve lagao, i podigla tužbu protiv njega. U tužbi je tvrdila da joj duguje 364.000 dolara plus kamate.

Pola sata prije suđenja, Drakulić je proglasio osobni bankrot, što je zaustavilo suđenje.

No, njeni odvjetnici su se ipak uspjeli izboriti da na sudu dokažu kako ju je Drakulić prevario, te da dugovi nastali prevarom ne mogu biti izbjegnuti bankrotom.

Sud je ustvrdio da joj je Drakulić lagao da ju voli i da vidi zajedničku budućnost s njom, da je lagao o tajnom ugovoru s Vladom, da je lagao o tome zašto mu Vlada nije platila, i zašto mu je trebalo još novaca.

Ukupno joj je dugovao 600.404 dolara i kamate, no sud joj je dodijelio i dodatnih 200.000 dolara zbog duševne boli. Pravomoćna presuda po kojoj joj Drakulić mora isplatiti 805.000 dolara donesena je 2002. godine, i Underwood se poveselila kako će konačno dobiti svoj novac natrag. No, to se nije dogodilo. Njezini odvjetnici shvatili su da Drakulić nema nikakve novce na svoje ime.

Underwood se nije predala. Radila je kao konobarica i čistila je po kućama kako bi platila svoje odvjetnike, a Drakulića je pratila sama.

Otkrila je kako je njenim novcem financirao patent biomedicinske tehnologije koji je mogao razaznati signale srca i mozga među pozadinskim smetnjama. Saznala je kako je prebacio patent na privatnu tvrtku, kod koje je počeo raditi, a da su mu novac isplaćivali na dvije tvrtke koje je otvorio u tu svrhu.

Na sudu je tvrdio kako mu je sve račune platila kćer, Irena Drakulić, no nije znao otkud joj novac. Također nije znao niti gdje živi, je li udana, i ima li djece.

Underwood je bila sigurna da Drakulić negdje ima novaca, pa je više puta između 2004. i 2007. putovala u Los Angeles, prerušila bi se i pratila ga. Nadgledala je zgradu gdje je radio. Pratila bi ga do banke, ili do teniskih terena, ili na ručkove s partnerima.

- Sjedila sam stol do za vrijeme njegovih poslovnih sastanaka. Sjedila bi i jela ručak, a on bi se hvalio kako me je nadmudrio, izjavila je.

Tvrtka na koju je prebacio svoj patent završila je pod istragom zbog prevare ulagača. Odvjetnik koji je upravljao Drakulićevim tvrtkama osuđen je zbog manipulacije tržišta, no Drakulić nije bio niti optužen. Osnovao je novu tvrtku 2009. godine, koja mu je isplatila 400.000 dolara u dvije godine.

- Bila sam opsjednuta cijelom pričom. Želim svoj novac natrag. Imala sam krvave čireve na želucu - posljedica stresa. Kolabirala sam, i dvaput završila u bolnici. Stres me u potpunosti obuzeo, rekla je Underwood.

Sud je 2012. potvrdio presudu protiv Drakulića, po kojoj je sad već morao vratiti 1.6 milijuna dolara, s kamatama koje su narasle, no njezini odvjetnici nisu mogli pronaći niti dolar koji bi glasio na njegovo ime.

Underwood je potrošila više od 20 godina, i sav svoj novac, kako bi pokušala vratiti sve što joj je bivši dečko uzeo.

- Ja sam samo djevojka iz Južne Karoline. Ne znam kako sam se uopće uplela u sve to, rekla je.