120 godina od rođenja Tina Ujevića

Pozdravljajući predsjednika R Hrvatske, goste iz Tinovog rodnog mjesta Vrgovca, te umjetnike i sve prisutne na ovoj svečanosti, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u svom prigodnom obraćanju osvrnuo se na Tinov boravak i rad u Sarajevu u periodu od 1930. do 1937. godine.

"Tin Ujević je u ovom gradu, bar nakratko, našao svoj dom, svoju knjižaru, svoju kafanu i svoju inspiraciju. Tin, danas, ima svoju ulicu u Sarajevu, iznad Velikog parka! I, naravno, među mojim sugrađanima, svoje brojne poštovaoce", kazao je Behmen i dodao da u svojoj pjesmi „Most na Miljacki", Tin opisuje dio gradske jezgre i njemu, tako predivnu, atmosferu sarajevske jeseni.

Gradonačelnik Behmen je istaknuo da „od svih velikana koji se smatraju sarajevskom rajom, Tin Ujević - rođen kao Augustin Josip Ujević, spada među njih. Mi Sarajlije umišljamo (vjerovatno griješeći) da su mu poslije Sarajeva, pjesme bile bolje!"
Svoje obraćanje Behmen je završio riječima: «Najbolji put do svoje smrti, to je prevazići se, ući u svoje stihove i pjesme», govorio je ovaj genijalni pjesnik, koji je svojom pjesničkom i ljudskom širinom obilježio književni i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine."

Fena