10 sitnica koje možete raditi kako biste postali pametniji

10 sitnica koje možete raditi kako biste postali pametniji
1. Pazite kako provodite vrijeme na internetu

Ne mora svako surfanje završiti slinjenjem nad slatkim fotkama. Internet je prepun izvanrednih izvora iz kojih možete svašta naučiti, a da ne spominjemo on-line tečajeve i alate za izgradnju vokabulara.

2. Zapišite što ste naučili

Ne morate pisati opsežne referate. Učiteljica Yoge Claudia Azula Altucher savjetuje da svakoga dana zapišete 400 riječi o tome što ste naučili. To će povećati vašu intelektualnu snagu.

3. Napravite listu 'obavljeno'

Velik dio inteligencije leži u samopouzdanju i zadovoljstvu, a kako biste podigli oboje, napravite popis stvari koje ste već postigli.

4. Igrajte igre koje pospješuju rad mozga

Šah, igre strategije pa čak i kartanje može pomoći vašem mozgu u njegovom razvitku oštrine. Ako želite imati pravi nindža mozak, vježbajte igrati igru bez da gledate u karte, ploču ili ekran.

5. Birajte prijatelje

Možda to neće biti sjajno za vaše samopouzdanje, ali druženje s ljudima koji su inteligentniji od vas je jedan od najbržih načina učenja. Vaš IQ postta će prosječna vrijednost IQ-a petero ljudi s kojima provodite najviše vremena.

6. Puno čitajte

Ovo nije nikakva novost, no obratite pozornost i na sadržaje koje čitate. Neki smatraju kako je povoljnije za razvoj inteligencije čitati dnevne novine, a neki proučavaju utjecaj književnosti naspram publicistike. Svakako čitajte i to što više.

7. Objasnite drugima

Ako nešto ne možeš jednostavno objasniti, onda to ne znaš, govorio je Albert Einstein. Provjerite jeste li sposobni interpretirati drugima nešto za što ste uvjereni da znate. Naučite nekoga nešto.

8. Isprobavajte nove stvari

Steve JOBS je u mladosti išao na satove kaligrafije. Nije postao kaligraf, ali to je sigurno utjecalo na njegove mentalne kapacitete i buduća ostvarenja. Nikada ne znate što će vam se u budućnosti pokazati korisnim.

9. Naučite još jedan jezik

Ne morate odmah progovoriti kao da ste izvorni govornik, ali proučavajte ga malo po malo, makar i sami kod kuće. Stručnjaci preporučuju internetske stranice kao što su Livemocha, Memrise i Busuu.

10. Uzmite malo vremena za sebe

Ne čudi što predana meditantica Azula Altucher preporučuje da svakoga dana odvojite malo vrtemena kako bi vaš mozak mogao procesuirati informacije. Sjedite u tišini svakoga dana onoliko vremena koliko vam je potrebno da se slegne mentalna buka. Ona osobno trči.

Izvor: Time/Danas.hr