10 naj novogodišnjih odluka

1. Smršaviti
Ovo je jedna od najčešćih želja, a ujedno i pravi dokaz kako novogodišnje odluke mogu biti teške. Ako smatrate da vam je to doista potrebno, vrijeme je da to i učinite.

Ono što je važno je da shvatite kako se rezultati ne događaju preko noći već je potrebno napraviti promjene koje će dovesti do ispunjenja vaše velike želje. Informirajte se o hrani koju konzumirate i saznajte koje će vam namirnice pomoći u ostvarivanju cilja.

2. Ostanite u kontaktu
Dokazano je kako društveni ljudi žive puno bolje i dulje od samotnjaka. Ako ste se zbog svakodnevnog užurbanog načina života odvojili od prijatelja i rodbine, pokušajte vratiti staru vezu. Organizirajte si dan tako da vam ostane barem pola sata za kratak razgovor s dragom osobom.

3. Prestati pušiti
Gotovo da i ne postoji pušač koji to nije probao barem jedanput. Upravo zbog toga treba biti uporan i nastaviti borbu s ovom smrdljivom i vrlo opasnom navikom. Pokušajte s različitim metodama i pritom razmišljajte o novcu koji ćete uštedjeti. Bolje otputovati nego popušiti!

4. Štedite
Iako je u današnje vrijeme štednja gotovo nemoguća, pokušajte pronaći mjesto za štednju. Prestanite pušiti, ostavite automobil u garaži i prošećite do posla ili trgovine i uštedite benzin.

Ispišite se s aerobika ili fitnesa i vježbajte kod kuće. Napravite popis stvari za kućanstvo i kupujte na veliko. Budite domišljati, a ušteđevinu upotrijebite najbolje što možete.

5. Smanjiti stres
Dozirani stres može biti koristan jer djeluje kao poticaj, no kronični stres može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput nesanice, depresije, pretilosti pa čak i bolesti srca.

Puno rada, malo odmora i sna, loša prehrana, nezdrave dijete kao i zapostavljanje društvenog života najčešći su uzroci stresa. Želite li promijeniti takav način života znate što treba učiniti.

6. Činiti dobra djela
Imate li priliku pomoći onome kome je to doista potrebno učinite to i odmah ćete se osjećati bolje. Dobra djela pomažu vama, ali što je najvažnije i drugima. Znanstveno je dokazano da je volontiranje dobro za zdravlje te da su osobe koje redovito čine dobra djela puno snalažljivije, kreativnije i otpornije na stres.

7. Vratiti se u školske klupe
Bez obzira na godine, za školu i učenje nikada nije prekasno. Imate li neke skrivene želje, vrijeme je da ih ostvarite. Diploma ili završen tečaj mogu vam pomoći u karijeri, društvenom životu, samopouzdanju ali i u treniranju mozga i pamćenja. Mnogi fakulteti i tečajevi prilagođeni su obvezama zaposlenih ljudi, pa ako to doista želite, onda i pokušajte!

8. Naspavati se
Možda zvuči smiješno, no dobar san je vrlo važan za vaše zdravlje i normalan način života. San je vrlo važan i za rad vašeg mozga i tijela pa nedostatak istog može poremetiti vaš kompletan život, ali i uzrokovati teške zdravstvene probleme. Noć je za spavanje, zato zatvorite oči i uživajte u sedam sati lijepih snova.

9. Smanjiti alkohol
Iako se na problem alkohola gotovo svakodnevno upozorava ovo je još uvijek jedna od vrlo čestih novogodišnjih želja. Ispijanje velikih količina alkohola negativno utječe na rad mozga može dovesti do depresije, gubitka pamćenja, a u najgorem slučaju srčanog ili moždanog udara te raka grla i jetre. Budite umjereni i uživajte u čaši vina poslije ručka.

10. Otputovati na omiljenu destinaciju
Zadovoljstvo putovanjem traje još dugo nakon raspakiravanja kofera. S obzirom da smo ranije spomenuli kako možete uštedjeti novac, upotrijebite ga za neko kraće ili duže putovanje.

Ne govorimo o skupim luksuznim destinacijama već o bilo kojoj bližoj ili daljoj destinaciji koja će vas razveseliti. Takva avantura na vas će djelovati pozitivno i revitalizirajuće što ćete osjetiti u privatnoj, ali i poslovnoj sferi.

izvor: zadovoljna.hr