10 naj marketinških podvala

marketing
Da ne govorimo kako će dvolitrenka Cole napokon unijeti sreću u vaš dom. Gutači reklama fakat moraju imati ogromna usta
Jogurt i žene
Gdje su ona romantična šljakerska vremena kad smo gledali tipove u plavim kutama kao žvaču četvrt kruha s parizerom i pola litre jogurta pred lokalnim dućanom Slavije ili Žitnjaka. Ako je netko pred petnaest-dvadeset godina saugao jogurt, to je definitvno bila ekipa koja vam je složila zidove u zgradi. Kako nas uči PP, danas po jogurtu praše isključivo lutkice u ranim tridestima, i to, onak, na žličicu i dijetalno. A i ambalaža... Pa tko išta više može umočiti u kapsulice od 100 miligrama? Čekamo da uz čašicu počnu pakirati besplatnu kapaljku.

Auti i nikog živog
Neka je fora prodavati automobile u svijetu bez ljudi. Gledamo najnovije modele na četiri kotača kako gaze pustinju, prašinu, asfaltnu džunglu gradova gdje nema žive duše osim vozača, a i taj nerijetko izostaje iz marketinškog scenarija. Izgleda da je 'Pale sam na svijetu' obvezna literatura za tipove koji vam žele uvaljati auto. Nema ništa ljepše od osjećaja da si sam, slobodan, divlji u srcu bez i ikog s kim bi barem uneredio stražnji sic.

Deterdženti i boje

Tko je ikada stavio prljavo rublje u mašinu zna da nakon pranja izgleda barem dvaput čišće, novije i kričavije. Uz sve te praške i tekućine trebali bi besplatno dijeliti i CD s Photoshopom. Tako da, ukoliko niste nešto zadovoljni rezultatom, popravite stvari na kompjuteru. Jerbo, upravo to radi ekipa koja vas pokušava uvjeriti da postoji crvenije od crvene i plavije od plavog.

Pivo i neobrijani likovi
Tipični hrvatski pivopija je lik s bradom od pet do 25 dana, domoljub i vlasnik najmanje jednog televizora. Ostali piju, ono, piju mineralnu. Čudi da još nitko u hmeljnu reklamu nije stavio superzgodnog anoreksičnog komada prevaljenog preko trosjeda s bijelom potkošuljom u znaku kečapa i senfa i daljinskim u desanki. Ako može ona, mogu i ja, pomislili bi ne samo standardni alkoholičari, nego i čitav niz pristojnih građana kojima je piva špansko selo.

Hrana za životinje, mmm
Tako je dobra, fina, ukusna i zdrava da je pravo čudo što nam ne prikazuju čitavu familiju kako s cuckom jede u ćošku kuhinje i glođe se oko zadnjeg psećeg kolačića. Mislim, daj, želim životinji najbolje, no to ne znači da jede novitete francuske kuhinje i da mu je obrok skrojen po posljednjim dostignućima švedskih nutricionista. Jede žlundre s nekakvim gaborom od umaka u kojem je usitnjeni napoj od povrća i sve skupa smrducka na puno začina i aditiva.

Puno kalcija i karijesa
Slatkiši su u zadnjih desetak godina postali toliko hranjivi i nužni da ukoliko vam dijete zaostaje u razvoju, to je ziher zato što je pojelo premalo mliječnih čokoladica. Tako bazične namirnice bez kojih mozak odumire bolno i nepovratno trebale bi biti dostupne svakom ljudskom biću za bagatelu. Što je nekako i slučaj, s obzirom na kvalitetu materijala. Klinac će definitivno hiperaktivno trčkarati okolo nakon par šuseva mliječno čokoladnih derivata, baš kao i nakon par kocki šećera. Možda je to pravo vrijeme da mu pokažete gdje je zubarska ordinacija. Da zna zašpurat u kritičnom času.

Cola, obitelj, harmonija
Ništa tako ne sabire obitelj oko zajedničkog smisla i vrijednosti kao dvije litre Cole nasred stola. Mama se blaženo smješka dječici, otac samouvjeren i ozaren grabi juhu, a potomstvo se kikoće željno novog šusa karamele, kofeina i vanilije izbućkurišane u magičnoj tvornici ljudskog sklada. Kao prvo, ako je netko najviše troši, to su solo cugeri navučeni na blagi kofeinski šus dok odrađuju desetosatnu šihtu videoigranja ili zurenja u TV ekran. Dakle, društvance koje s harmonijom dijeli najviše dva slova jerbo su u depri.

Bore i dvadesetogodišnjakinje

Kreme protiv bora najbolje djeluju na cure između 20 i 30 godina. Ono, praktički ih više ni ne vidiš koliko su efikasne. PP nam redovito demonstrira kako mlađahni komadi postarani frizurom, outfitom i šminkom odlično podnose najnovije formule kojih se XY kompanija domogla teškom mukom nakon detaljnih analiza vrhunskih stručnjaka po laboratorijima. Stručnjaci doduše imaju pokoji PR tečaj, a laboratorij je ikona na desktopu, ali to je već cjepidlačenje. Na temi smo bora, depilacija neki drugi put, piše tportal.hr.

Farmaceuti na speedu

Vjerojatno vam nije promakao neljudski brz govor na kraju reklama za farmaceutske artikle. Tipa da se savjetujete s liječnikom i ostale trice koje tabletarima idu strahovito na živce, a moraju ih odraditi silom zakona. Oni bi da se savjetujete s blagajnikom ili nekom sličnom ljekovitom profesijom. Zapravo, dikcija koja kod gledatelja proizvodi stravu, nije ništa zabrinjavajuće - tu su industriju već ionako davno preuzeli zli vanzemaljci kojima je standardni ljudski izgovor prespor i, još važnije, preskup.

I baka ti ima tim stručnjaka

A propos stručnjaka, jeste skužili kako apsolutno svaki živi proizvođač, od sladoledara, prerađivača ribe, kozmetičara, do praktički vaše lokalne burekdžinice, ima negdje ogroman ulašteni laboratorij gdje svi u bijelim kutama, počešljani i s dizajnerskim naočalama rade na najnovijem revolucionarnom znanstvenom dostignuću, tipa kako smrznuti pola kile srdela. Vaš lokalni pekar vjerojatno istražuje kako zamastiti burek, a da vam prsti ostanu suhi. Bez 'tima stručnjaka' i 'analiza' danas više ne možeš prodati ni tri stara stripa na Remizi. Osim, eventualno, par fora za 10 naj. Mada, mi smo stručnjaci sami po sebi.
tportal.hr