Zrak u Sarajevu 'vrlo nezdrav'

Zrak u Sarajevu 'vrlo nezdrav'

Iz Udruženja građana "Eko akcija" objavljeno je objavljeno je da je večeras zrak u Sarajevu "vrlo nezdrav" što znači da je kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Također, postoji povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo obavještava javnost da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku bilježe variranje u izmjerenim vrijednostima za PM10, tijekom proteklih 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na automatskim stanicama izmjerene prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan (26.11.2019.) su iznad graničnih vrijednosti (50 µg/m3) za ovaj polutant, i to na Ilidži 53 µg/m3, Vijećnici 53 µg/m3 i Otoci 94 µg/m3 te Ilijašu 123 µg/m3.

Međutim, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se ne predviđa prisustvo temperaturne inverzije, kao ni uspostavljanje stabilne vremenske situacije, već se očekuje kiša uz slab do umjeren vjetar južnog smjera.

Naime, za proglašenje epizode neophodno je ispunjenje tri uvjeta predviđena Planom, a koji podrazumijevaju:

- da se na području Kantona uspostavila stabilna vremenska situacija, koju označava sporo kretanje visokog atmosferskog pritiska, slab vjetar i prizemna temperaturna inverzija u kotlinskim dijelovima Kantona,

- ako se očekuje zadržavanje stabilne vremenske situacije i u naredna 3 dana te

- ako izmjerene koncentracije zagađujućih materija u zraku na najmanje jednoj referentnoj stanici u zoni prelaze granične vrijednosti.

S obzirom da dva od tri potrebna uvjeta za proglašenje epizode nisu ispunjena, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne predlaže proglašenje epizode "Pripravnost".

Ipak rizičnim skupinama stanovništva - trudnicama, starijim osobama, kroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju smanjeno kretanje i boravak vani.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti sa kontinuiranim praćenjem vrijednosti zagađujućih materija u zraku, kao i sa obavještavanjem građana o svim eventualnim promjenama.