FOTO/VIDEO   Zovko: Zahtjevi za implementacijom ključnih reformi moraju biti praćeni odgovarajućim financijskim sredstvima

željana zovko
...jihovoj reviziji sredinom programskog razdoblja te o budućoj strukturi za razdoblje nakon 2020.

Tijekom rasprave Zovko je naglasila kako se instrumenti EU-a za vanjsko financiranje za razdoblje nakon 2020. moraju, uzimajući u obzir jačanja europskih vrijednosti i interesa EU-a u svijetu, učiniti učinkovitijim, fleksibilnijim i transparentnijim, pritom naglasivši kako se mora preispitati postojeće stanje instrumenata unutar sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira. Zovko je istaknula kako je potrebno otkriti nedostatke u njihovoj implementaciji te otkriti preklapanja koja utječu na efekt pomoći u državama primateljicama. Zastupnica je navela kako se mora jačati vlasništvo u državama primateljicama nad određivanjem reformskih prioriteta kako bi se u njima potakla i želja za što bržom implementacijom potrebnih reformi.

Također, zastupnica je tijekom rasprave naglasila kako zahtjevi za implementaciji ključnih gospodarskih reformi, kao i demokratske, političke i institucionalne konsolidacije u partnerskim državama moraju održavati u odgovarajućim financijskim sredstvima za sljedeće programsko razdoblje nakon 2020.

„To smatram osobito važnim za Instrument za pretpristupnu pomoć, pogotovo u kontekstu današnje objave ohrabrujućih izvješća o proširenja na Zapadni Balkan te nedavno objavljene Strategije EU-a za proširenje, koji pruža podršku državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinja u implementaciji reformi s ciljem postizanja stabilnosti i sigurnost u neposrednom susjedstvu Europske unije", zaključila je Zovko u svom govoru.

Cijeli govor zastupnice Zovko pogledajte u nastavku.