Zovko sudjelovala na konferenciji o Zapadnom Balkanu

Željana Zovko
...pod nazivom „EU-Zapadni Balkan: izazovi i mogućnosti." Konferencija, u organizaciji EPP grupe u Europskom parlamentu, okupila je lidere sa zapadnog Balkana, koji su dio europskih pučana, kako bi zajednički razmotrili izazove koji su pred njima na putu ka EU.

Na konferenciji su sudjelovali, uz organizatoricu zastupnicu Mariya Gabriel, i Predsjednik EPP-a, Joseph Daul, predsjednik grupe europskih pučana u Europskom parlamentu, Manfred Weber, europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje, Johannes Hahn, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, državni tajnik za europske integracije Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović, ministrica europskih integracija Republike Srbije, Jadranke Joksimović, Nikola Grujevski predsjednik VMRO-DPMNE iz Makedonije i potpredsjednik Demokratske lige s Kosova, Lufti Haziri.

Tijekom konferencije EPP grupa je još jednom potvrdila svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana te naglasila kako se obvezuje na jačanje političkog dijaloga sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Tijekom svog obraćanja na konferenciji, Zovko je govorila o ideji i kompromisu na kojem je utemeljena Europa. Pozvala je na jaču prisutnost EU kako se ne bi ostavio prostor populistima i ne europskim zemljama koje žele imati jači utjecaj. Također je upozorila na aktualni problem migracija i sigurnosne ugroze koje javni zapaljivi govor može donijeti.

„Teška vremena traže odgovorne i hrabre lidere koji će znati dati ruku pomirenja i iskoračiti dalje nego što je to trenutno popularno", dodala je na kraju Zovko.