VIDEO  Zbog malverzacija klaonicama iz Posušja i Travnika zabranjen izvoz junetine u Tursku

Zbog malverzacija klaonicama iz Posušja i Travnika zabranjen izvoz junetine u Tursku
Ilustracija

Direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba izjavio je da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, te da će narednog tjedna biti donesena odluka o daljim koracima.

“Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali jeste izvoz zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade i to upravo ispitujemo, pa ćemo vas obavijestiti kada bude završena istraga”, rekao je Kalaba.

On je objasnio da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Kancelarija naredila da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti, javlja BHRT.

Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama “Šišović” iz Rakitnog, nedaleko od Posušja i “Bajra” kod Travnika.

“Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo koje je izdala Kancelarija o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što upravo ispitujemo”, rekao je Kalaba.

On je najavio da će narednog tjedna imati sastanke, nakon čega će biti odlučeno da li će ponovo biti dozvoljen izvoz ili će se nastaviti sa istražnim radnjama.

“Narednog tjedna će se znati više i donijeti odluka šta će se dalje preduzeti”, zaključio je Kalaba.

Sadržaj se učitava...