Recepti za Veliki petak

 Mramorni kuglof, recept
Slatki kruh ili pogača, slastica koja se tradicionalno priprema za Uskrs priprema se u cijelome svijetu.Uživajte ovih blagdana u spinci, mramornom kuglofu ili kiflicama.

Mramorni kuglof

Sastojci: 250 g maslaca, 200 g glatkog brašna, 1/2 žličice soli, žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 120 g šećera, 4 jaja, 125 dl mlijeka, vrećica vanilin šećera, žličica ruma

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite kalup za kuglof maslacem i pospite brašnom. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Narežite čokoladu i rastopite je na pari. Pjenasto umutite šećer, vanilin šećer i maslac. Tijekom miješanja dodajte jaja pa naizmjence brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Zatim dodajte rum. Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom. U pripremljeni kalup naizmjence stavljajte čokoladnu i bijelu smjesu. Zatim nožem lagano izmiješajte kako biste dobili izgled mramora. Pecite kolač 30-ak minuta. Kad je pečen, ostavite ga neka se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.