Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Čokoladna torta, recept, torte, kolači

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom.

Sastojci:

-200 g glatkog brašna
-200 g šećera
-1 žličica praška za pecivo
-½ žličice sode bikarbone
-40 g gorkog kakaa
-175 g maslaca
-2 velika jaja
-2 žličice ekstrakta vanilije
-150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:

-75 g maslaca
-175 g kvalitetne tamne čokolade
-300 g šećera u prahu
-125 ml kiselog vrhnja
-1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte, pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje, pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi.

3. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.

4. Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.

Izvor: zadovoljna.hr