Recept: Aromatizirani ocat

biljni ocat, jabučni ocat, ocat
Najbolje je koristiti svježe trave, a one u octu moraju stajati najmanje mjesec dana uz povremeno protresanje i kušanje...
Ocat s limunom i limetom

Sastojci:

6 dl octa od bijelog vina

1 limeta

2 limuna

Priprema:

U loncu zakuhajte ocat. Limetu i jedan limun operite i ogulite. Koru stavite u zdjelu, prelijte kipućim octom, prekrijte i ostavite da odstoji tri dana. Ogulite drugi limun. Ocat ocijedite kroz cjedilo, prelijte u bocu i dodajte limunovu koru.
Ocat s ružmarinom

Sastojci:

7 velikih grančica ružmarina

6 dl octa od bijelog vina ili jabučnog octa

Priprema:

Ružmarin operite, jednu grančicu stavite na stranu, a s ostalih otkinte listove i sitno ih nasjeckajte. Ocat zakuhajte u loncu. Nasjeckane listiće stavite u zdjelu, dodajte ocat, zdjelu prekrijte i ostavite da odstoji tri dana. Potom ocat ocijedite kroz cjedilo, ružmarinovu grančicu stavite u bocu i na kraju ulijte ocat.
Ocat sa začinskim biljem

Sastojci:

1 komadić đumbira

1 muškatni oraščić

1 naranča

4-5 klinčića

10 g zrnaca gorušice

6 dag soli

1 žličica zrnaca papra

6 lučica

1 litra octa od bijelog vina

Priprema:

Đumbir ogulite i nasjeckajte, muškatni oraščić naribajte, naranču ogulite. U mužaru stucajte narančinu koru, klinčić, zrnca gorušice, sol i papar. Lučice očistite i narežite na četvrtine. Stavite sve u staklenku i prelijte octom od bijelog vina. Prekrijte i ostavite da odstoji četiri tjedna. Potom ocat ocijedite kroz krpu i spremite u boce.
Limunov ocat s paprom

Sastojci:

1 limun (organski)

20 bobica borovice

10 zrna papra

1 grančica majčine dušice

1 grančica matičnjaka

3/4 litre vinskog octa

Priprema:

Limun operite vrućom vodom, a koru izrežite tako da nastane uska spirala. Stavite ju u bocu s bobicama borovice, paprom, majčinom dušicom i matičnjakom te prelijte octom. Ostavite neka stoji dva tjedna.