Napravite čokoladnu mousse tortu koja će oduševiti sve čokoljupce

čokoladna mousse torta, recept

Za koru vam je potrebno 65 gr brašna, 2 velike kašike kakaa u prahu, 3 jajeta, 110 gr šećera, prstohvat soli, 1 velika kašika ulja i pola šolje skuhane kave.

Jaja umutite dok ne dobijete gustu smjesu ( otprilike 5 do 7 minuta). Zatim dodajte suhe sastojke i lagano umutite u smjesu. Na kraju u smjesu umješajte i ulje. Smjesu ulijte u kalup za torte i pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohlađenu koru prelijte kavom.

U međuvremenu pripremite mousse kremu za koju vam je potrebno 300 gr tamne čokolade, 1 velika kašika putera, 300 ml vrhnja za kreme, 3 jaja, prstohvat soli i 1 velika kašika šećera.

Žumanjke odvojite od bjelanjaka i umutite oboje, a zatim u žumanjke dodajte čokoladu i promješajte. Šlag od bjelanjaka podijelite na tri dijela i dodajite dio po dio u čokoladu i špatulom lagano miješajte masu. Isto uradite sa preostalim trećinama bjelanjaka. Na kraju dodati kremu od vrhnja i na isti način kao i bjelanjke dodajte u mousse. Potom smjesu prelijte preko kore, lijepo rasporedite i ostavite da se dobro ohladi.

Na kraju pripremite ganache kremu za koju vam je potrebno 100 ml vrhnja za kreme, 100 gr tamne čokolade, prstohvat soli i 1 kašika putera.

Ganache pripremite tako što ćete istopiti čokoladu u vrhnju za kreme uz malo soli i putera. Kada se sve sjedinilo prelijte preko torte i raspodijelite preko cijele površine. Ostavite da se ohladi i nakon toga poslužite.

Izvor: klix.ba