Desert jeseni - Kesten parfe torta

torta, jesen, kesten

Sastojci:

1 Parfe krema čokolada

600 ml mlijeka

2 jaja

2 bjelanjka

70 g šećera

60 g brašna

20 g Gussnela

20 g kakaa

500 g zaslađenog kesten pirea

100 g čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

1 žlica bijelog ruma

Za ukrašavanje:

300 g čokolade za kuhanje

200 ml slatkog vrhnja

1 naranča

Priprema:

Pjenasto izmiješajte jaja sa šećerom, dodajte brašno pomiješano s Gussnelom i kakaom. Lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tako pripremljeno tijesto pecite u namašćenom kalupu za torte (26 cm) na 180°C oko 25 minuta.

Za nadjev zakipite vrhnje, maknite s vatre, dodajte rum i čokoladu izlomljenu na komadiće. Dobro miješajte da dobijete ujednačenu masu pa je stavite hladiti. Zatim joj dodajte pire od kestena i dobro promiješajte.

U visoku posudu ulijte 600 ml prokuhanog hladnog (do 15°C) mlijeka. U mlijeko uspite sadržaj vrećice Parfe kreme čokolada i promiješajte. Masu miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom četiri minute.

Ohlađeni biskvit premažite nadjevom od kestena, a preko nadjeva rasporedite parfe kremu i dobro je ohladite.

Otopite 100 g čokolade na pari i u tanjem sloju izlijte na pek papir. Čokoladu ohladite, a zatim kalupom radite oblike i njima ukrasite rubove tijesta.

Za glazuru preostalu čokoladu izlomite, stavite je u posudi na drugu posudu s kipućom vodom i lagano miješajući otopite. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu. Njome prelijte tortu i ostavite da očvrsne.

Posluživanje:

Ukrasite je čokoladnim ukrasima i ploškama naranče.

Savjet:

Okus torte bit će još bolji ako biskvit premažete marmeladom od marelica.

Izvor: cafe.hr