FOTO  Koji su bolji sarajevski, travnički ili banjalučki ćevapi?

ćevapi, autohtoni proizvod, BIH, ćevapi, recept, tajna, sarajevski ćevapi, tajna, ćevapi, sarajevski ćevapi, recept, ćevapi, sarajevski ćevapi, banjalučki ćevap, travnički ćevap, ćevapi, sarajevski ćevapi
U BiH su najpoznatiji sarajevski i banjalučki. Dva najveća bh. grada Sarajevo i Banja Luka koriste različite recepte za pripremu ćevapa. Po tome su prepoznatljivi, mada se i Travnik nepravedno zapostavlja. Travnički ćevapi su, prema nekim, kazivanjima, čak cjenjeniji od sarajevskih i banjalučkih, piše Aura.ba.

Jedno je sasvim sigurno - za pripremu sarajevskih, banjalučkih i travnićkih ćevapa koristi se jagnjetina i govedina, ali se zahvaljujući omjeru količine mesa i raznim tajnim dodacima njihovi ukusi sasvim razlikuju.

Pored okusa ćevapi se razlikuju i izgledom. Dok se u Banjaluci poslužuju pločice sa po četiri manja ćevapa, u Sarajevu su svi pojedinačni, ali veći. Banjalučki ćevap u lepinji mnogi smatraju najslavnijim brendom ovog grada. Svojevremeno je i Tito uživao u ovom specijalitetu, a Novak Đoković ima čitav ritual kada jede banjalučke ćevape i to kod „Muje".

Naime, u Gradu na Vrbasu Mujini nasljednici imaju dva lokala i jedini su koji se pridržavaju opriginalne recepture za banjalućke ćevape prečnika 2 cm, dužine oko 5 cm, koji se prave u „pločice" od po četiri ćevapa.

Sve je, čini se stvar ukusa. Zanimljivo je da postoji i Pazarski ćevap, koji se kažu bitno razlikuje od Sarajevskog.