VLADA IMA SVOJE TUMAČENJE Izdvojili pasus Drljačina mišljenja da izbace Vukovića

Dalibor Vuković
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon što su mediji objavili da se Federalno ministarstvo rada neće miješati u formiranje pregovaračkog tima sindikata zdravstva u HNŽ-u, Vlada je medijima proslijedila mišljenje koje tumači na svoj način.

Na tragu upita koji su Vlada i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ uputili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a u svezi s pitanjem sudjelovanja čelnika nereprezentativnog sindikata u sastavu pregovaračkog tima reprezentativnog sindikata, danas je zaprimljen odgovor koji potpisuje ministar Vesko Drljača.

"Imajući u vidu zakonom utvrđena ovlaštenja reprezentativnog sindikata mišljenja smo da, kada je u pitanju pregovarački tim na strani reprezentativnog sindikata, da bi se, u svakom slučaju, moralo raditi o ovlaštenim predstavnicima sindikata koji sudjeluje u pregovorima, a koji su ovlašteni u skladu s propisima o organiziranju sindikata.

Kada je u pitanju način iskazivanja interesa drugih sindikata, ističemo da je odredbom člana 138.a. stav 4. Zakona o radu propisano da je u postupku zaključivanja kolektivnih ugovora iz st. 1. 2 i 3. ovog člana, reprezentativni sindikat dužan da surađuje s drugim sindikatima s manjim brojem članova, radi izražavanja interesa i zaposlenih koji su učlanjeni u taj sindikat", stoji u zaključku odgovora.

Dopis Federalnog ministarstva rada i socijalne politike možete pogledati OVDJE.

Sukladno zaprimljenom odgovoru, Pregovarački tim Vlade pozvat će reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar na početak pregovora.

Iz sindikata poručuju da je Vlada izdvojila samo jedan dio mišljenja koji im odgovara, a ne i drugi, gdje se kaže da se ne smiju miješati u rad sindikata, te da je ovo još jedno dezavuiranje javnosti, na koje će ubrzo reagirati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.