Zbog čega snijeg uporno zaobilazi Božić

snijeg, Božić, vrijeme
No to nas ne bi trebalo čuditi jer postoji pojava koja se zove Božićna ciklona. Zbog nje gotovo svake godine u pravilu oko Božića kod nas, ali i u većem dijelu Europe nema snijega. Ozbiljno zahlađenje stiže tek oko Nove godine.

"Velik dio prosinca na vrijeme kod nas utječe anticiklona. Ona dominira europskim kopnom i tjednima vrijeme je stabilno. Tako i sada imamo maglu i niske oblake te temperaturnu inverziju, a na Jadranu sunce" - objašnjava Rade Popadić, osnivač Crometea za Tportal.hr.

"Zimi se europsko kopno ohladi hladnije je od okolnog mora; zbog toga nad Europom ojača polje visokog tlaka zraka i zbog toga poremećaji s Atlantika teže prodiru nad kopno nego najesen. Međutim, upravo krajem prosinca, malo oživi ciklonalna aktivnost nad Atlantikom i do Europe i do Sredozemlja dopru poremećaji i sa svoje prednje strane ti poremećaji podignu topao sredozemni zrak prema sjeveru" - dodao je.

To se u pravilu događa krajem prosinca, tj. oko Božića.

"Gledajući klimatološke podatke mjernih postaja u Hrvatskoj, upravo se uoči Božića primjećuje prolazni porast prosječne temperature zraka, da bi prema Novoj godini temperatura nastavila padati" - kazao je Popadić.