SAD s više od 100 raketa napao Siriju, NATO podržao akciju, UN poziva na mir - Rusi bijesni: 'Ovo neće proći bez posljedica'

kemijski napad
Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je noćas u obraćanju naciji kako je naredio tzv. precizne napade na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji, a izvješća govore kako su udari počeli po Damasku za vrijeme Trumpovog obraćanja.

Napade je izvela međunarodna koalicija SAD-a, Velike Britanije i Francuske s ciljem uništenja ili smanjenja mogućnosti sirijskog režima za proizvodnju kemijskog oružja.

Predsjednik Trump izjavio je kako se na ovakav potez odlučio zbog prošlotjednog napada kemijskim oružjem sirijskih snaga, a za koje je sad na temelju dokaza uvjeren kako ih je naredio Bashar Al-Assad, dodavši kako to 'nisu postupci čovjeka, već ratnog zločinca i zvijeri'.

Britanska premijerka Theresa May također se obratila naciji rekavši kako je prvi put u svom mandatu povukla ovakav potez kako bi se smanjila mogućnost da sirijski režim ponovi ovakav napad na svoj narod.

Ispušteno više od 100 raketa
Američki ministar obrane Jim Mattis i američki general Joseph Dunford objavili su u subotu u Washingtonu da su napadi izvršeni na tri postrojenja: istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa te još jedno skladište kemijskog oružja kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa ističući da se radi o "jednokratnom napadu".

Prema Pentagonu SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i radi se o "jednokratnom napadu" nakon dokaza da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada odgovorne za napad kemijskim oružjem.

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s brodova i zrakoplova. Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve.

Mattis i Dunford objasnili su da je cilj napada umanjiti sposobnost Sirije za napade kemijskim oružjem uz istodobnu zaštitu civila i stranih snaga u toj zemlji.

"Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage", kazao je Dunford dodajući da je američka vojska najavila Rusiji korištenje zračnog prostora.

Mattis je kazao kako su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korištenju klora u sirijskom napadu na civile 7. travnja, dok se čini da dokazi o korištenju sarina nisu toliko čvrsti.

"Uvjereni smo da je klor korišten. U ovom trenutku ne isključujemo sarin", kazao je Mattis.

Prema američkim dužnosnicima nema dokaza da je sirijska portuzračna obrana napala zapadne vojne zrakoplove i brodove.

Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i zračna baza Al Širaj zapadno od Damaska u Al Dimasu u blizini libanonske granice kao i postrojenje u Masjafu oko 170 km sjeverno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Kalamun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Kasjun iznad glavnog grada.

Ovo nije jednokratna akcija
"Spremni smo izvršavati ovakve napade sve dok sirijski režim ne prestane proizvoditi i upotrebljavati zabranjeno kemijsko oružje", izjavio je Trump, dok izvori iz američke vlade govore kako će se pomno pratiti reakcije Rusa u sljedeća 24 sata s obzirom na jako oštru retoriku posljednjih dana, ali i na nedostatak obavještajnih i vojnih podataka o potencijalnom odgovoru Rusa i snazi njihovih protuzračnih sustava.

Trump je u svome obraćanju naglasio kako SAD nema dugoročnog interesa u Siriji, već da želi što prije izlaznu strategiju, dodavši kako sudbina Sirije i Bliskog Istoka leži u odlukama njihovih naroda.

Također, kritizirao je i rusku podršku sirijskom režimu, podsjetivši i rusko obećanje iz 2013. godine kako garantiraju eliminaciju sirijskog kemijskog oružja.

NATO podržao vojnu intervenciju
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.

"Podržavam akcije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i kemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod kemijskim oružjem", kaže se u izjavi.

NATO je dosljedno osuđivao Siriju koja je nastavila koristiti kemijsko oružje i tako grubo kršiti međunarodne norme i sporazume. Korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, kaže se u izjavi.

Dodaje se kako NATO uporabu kemijskog oružja smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti i drži da je neophodno držati se Konvencije o kemijskom oružju.

"To zahtijeva zajednički i djelotvoran odgovor međunarodne zajednice", kaže se u izjavi.

UN poziva svoje članice na suzdržanost
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

"Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda", napisao je u priopćenju Guterres.

Glavni tajnik odgodio je predviđeno putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, V. Britanije i Francuske kojoj su cilj bili prvenstveno kemijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

"Svaka upotreba kemijskog oružja strašna je", izjavio je Guterres.

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja kemijskih napada u Siriji.

Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

"Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam", kazao je Džabarov koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.

Mattis: 'Ovo je dvostruko snažniji udar od prošlogodišnjeg'
Američki ministar obrane Mattis obratio se novinarima na konferenciji u Pentagonu, odmah nakon završetka samih napada, potvrdivši kako su gađane tri mete te da je upotrijebljena napadačka snaga bila dvostruko snažnija od prošlogodišnjeg napada navođenim raketama Tomahawk na sirijske zračne snage. Na novinarsko pitanje hoće li ovaj napad spriječiti sirijskog predsjednika od ponovnog korištenja kemijskog oružja, odgovorio je: 'Ništa nije sigurno'.

General Joseph Dunford izjavio je kako su koalicijske snage predvođene SAD-om gađale mete koje su pažljivo izabrane kako napad ne bi ugrozio ruske vojne snage. Uoči napada nije bilo nikakvih posebnih najava prema Rusima, osim upotrebe standradne 'dekonflikcijske' linije kako bi se osigurala sigurnost u zračnom prostoru.

"Očito je kako prošle godine predsjednik Asad nije shvatio poruku nakon našeg napada, zato smo ove godine udarili snažnije. Zajedno smo poslali poruku njemu i njegovim poručnicima ubojicama da im ne padne na pamet ponoviti ovakav kemijski napad", izjavio je Mattis.

Što je gađano i što je uništeno?
Sirijska državna televizija tvrdi kako je uništen istraživački centar u području Barzeh u Damasku te kako je sirijska protuzračna obrana oborila 13 projektila iznad Al Kiswaha u predgrađu Damaska. Također, tvrde i kako su projektili koji su letjeli prema Homsu uništeni te kako nisu uzrokovali nikakvu štetu.

U Pentagonovom izvješću navedeno je kako su napadnute 3 mete:
- istraživački centar u Damasku
- skladište kemijskog oružja zapadno od Homsa
- zapovjedni centar i skladište opreme za korištenje kemijskog oružja, također pokraj Homsa.

U trenutku obraćanja Pentagona - a nakon izvješća sirijske državne televizije - koalicijske snage javile su kako nemaju nikakvih gubitaka te da će se detaljna učinkovitost udara znati ujutro.

Iako američkom predsjedniku Trumpu često prigovaraju 'Twitter diplomaciju', prva službena reakcija Moskve odaslana je preko ruskog ambasadora Anatolija Antonova u SAD-u - putem Facebooka. U izjavi optužuje Zapad za 'dizajniranu situaciju' s kemijskim napadom i udarima saveznika te da će biti posljedica za koje odgovornost leži u Washingtonu, Lodonu i Parizu.

"Vrijeđanje predsjednika Rusije je nedopustivo, a SAD nema moralno pravo kriviti druge zemlje za posjedovanje kemijskog oružja, kad ga i sama posjeduje", navodi se u izavi.

vijesti.hr