FOTO/VIDEO  SAD pokreće kontroverzni ARGUS - projekt 'nove generacije nadzora građana'

'Big Brother is watching you' poznata je krilatica iz Orwellovog romana '1984' i najbolje prezentira ono što se sve očitije događa u SAD-u. DARPA (Agencija za napredna istraživanja i projekte obrane) udružila se s 'BAE Systems', britanskom multinacionalnom kompanijom vezanom uz poslove obrane, sigurnosti i aeronautike koja je treća korporacija u svijetu po snazi ugovora s ministarstvima obrane.

Američka agencija ovako opisuje projekt: 'Misija ARGUS programa je kako vojsci osigurati fleksibilan, kontinuiran i pouzdan način na uočavanje, traganje i nadzor događaja i aktivnosti vezanih uz njihove interese. Krajnji cilj je povećanje svjesnosti i mogućnosti uočavanja i ispravaka kritičnih događanja u dovoljno brzom vremenu da bi na iste mogli pravodobno reagirati. Ovo je konstantan pogled na široko polje nadzornih mogućnosti i podršku taktičkim rješenjima u dinamičnom bojnom polju ili urbanom okruženju'.

Bespilotne policijske letjelice će sustav plasirati u uporabu

Ugovor je sklopljen davne 2007. godine s početnim budžetom od 18.5 milijuna dolara, a svaka komponenta na terenu će imati kameru od 1.8 gigapiksela uz dva odvojena procesorska podsustava - jednim u zraku, drugim baziranim na zemlji. Svaki senzor koristi četiri leće i 368 mobilnih kamera, svakom snage 5 megapiksela. Prvi testni let pomoću zrakoplova UH-60 Black Hawk pod prismotrom BAE-a proglašen je uspješnim.

Boeing A160 Hummingbird će biti sljedeća platforma za eksperimente, a vrlo je vjerojatno da će sustav zaživjeti tek primjenom bespilotnih letjelica u regularnoj policijskoj uporabi do 2025. Argus je inače po grčkoj mitologiji pastir sa sto očiju kojemu je Hera naredila da čuva Zeusovu ljubavnicu Io pretvorenu u bijelu kobilu i često je sinonim za poznate pojmove 'Big Brother' i 'svevidjeće oko'.