Nove američke i EU sankcije Rusiji

Vladimir Putin, nove sankcije, Barack Obama, EU i Ukrajina, Bruxelles, Rusija, EU i Rusija, nove sankcije, sankcije, medvedev, Vladimir Putin, ruska duma, Krim, Rusija, EU i SAD, međunarodne sankcije, sankcija protiv Rusije, Vladimir Putin, nato, Anders Fogh Rasmussen, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande, pregovori, prekid vatre , sankcija protiv Rusije, Rusija, SAD i Rusija, Vijeće sigurnosti UN-a, rat u siriji, Turska, Rusija
Washington je postupno širio financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i, kako tvrdi SAD, miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne poteze za smirivanje sukoba u Ukrajini.

Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje.

Sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu koji osigurava velik dio europskih potreba za energijom.

Ove su sankcije opsežne, ali i ciljane kako bi imale maksimalan utjecaj na Rusiju te limitiran utjecaj na američke tvrtke ili tvrtke naših saveznika, rekao je Obama.

Novim sankcijama obuhvaćeni su i brojni visoki ruski dužnosnici, kao i ukrajinski separatistički čelnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji te da će američko-ruske odnose odvesti u slijepu ulicu.

I čelnici EU-a odlučili su jučer na sastanku na vrhu u Bruxellesu pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija.

Zatražili su od Europske investicijske banke da ne zaključuje nove financijske aranžmane u Rusiji, a unutar Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) zemlje članice djelovat će koordinirano kako bi prekinule nove financijske operacije u Rusiji.

EU je do sada zabranio izdavanje viza i zamrznuo imovinu više od 70 ruskih i ukrajinskih proruskih dužnosnika. Još se suzdržava od opsežnijih ekonomskih sankcija protiv Rusije, u prvom redu jer bi time bili pogođeni interesi više zemalja članica.

Ukrajina zadovoljna europskim sankcijama

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je zadovoljstvo novim sankcijama koje je Europsko vijeće uvelo Rusiji ocijenivši ih važnim korakom u pružanju potpore suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo EU da je podlegla pritisku SAD-a, a najavljene američke sankcije nazvalo primitivnom osvetom.

Ukrajinski predsjednik nije komentirao američke sankcije protiv Rusije najavljene u srijedu navečer koje su, čini se, puno oštrije od europskih mjera.

Europski parlament trebao bi danas donijeti rezoluciju u kojoj će izraziti potporu Ukrajini i pozvati Moskvu da ne prijeti Ukrajini vojnom invazijom te da prestane pomagati ilegalnim naoružanim skupinama, u protivnom će Europsko vijeće uvesti nove gospodarske sankcije sektorima u Rusiji, navodi se u nacrtu dokumenta objavljenog na internetskoj stranici Europskog parlamenta.

Hina