NASA otkrila novi oblik života

Medije su o otkriću izvijestili geobiolog, oceanograf, ekolog i ekobiolog javlja HRT.

Bakteriju koja u stanicama ima arsen umjesto fosfora, što se do sada smatralo nemogućim, u otrovnom jezeru Mono u Kaliforniji otkrila je biologinja Felisa Wolfe-Simon. DNK ovog mikroorganizma razlikuje se od svih poznatih oblika života na Zemlji.

Kako se ona koristi arsenom za metabolizam, može se zaključiti da se život može razviti i u takvim, otrovnim uvjetima. Nagađa se da je NASA-ina sonda otkrila arsen na Titanu, najvećem Saturnovu mjesecu, pa se može pretpostaviti da ako u takvim uvjetima ima života na Zemlji, moglo bi ga biti i drugdje u svemiru.

Na Saturnovu mjesecu pronađena atmosfera

Najprije je najavljeno da će na konferenciji biti riječi o astrobiološkom otkriću koje će utjecati na potragu za dokazima o životu izvan Zemlje. Pojedinosti su se držale u strogoj tajnosti, a iz NASA-ina se priopćenja za medije moglo naslutiti kako znanstvenici prvi put imaju dokaz da nismo sami u svemiru.

S obzirom na to da je interes za konferenciju bio velik, jer se većina ponadala da je riječ o otkriću izvanzemaljskog života, NASA je to demantirala i javila da se ipak radi o ovozemaljskom otkriću.