Na Bregani Slovenci podižu ogradu

izbjeglice

U Hrvatsku je u posljednjih pet dana ušlo gotovo 29 tisuća izbjeglica. Većina je izišla iz Hrvatske preko graničnih prijelaza Baranjsko Petrovo Selo, Botovo i Goričan u Mađarsku pa dalje u Austriju. U Sloveniju je dosad ušlo oko 2.500 izbjeglica. Uglavnom su popisani, a dio i smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji.

U Tovarniku jutros nije bilo gužve. Oko 9 sati krenuo je vlak s 11 vagona prema Botovu. Skupine izbjeglica koji se nisu ukrcali smještaju se u Opatovac, u kamp za privremeni smještaj: U Opatovac izbjeglice stizali cijelu noć.

Noćas je 20 autobusa s približno tisuću izbjeglica iz Tovarnika prešlo u Mađarsku na graničnom prijelazu Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji. Autobusi su ih dovezli do hrvatske strane pa su, uz policijsku pratnju, pješice krenuli prema Mađarskoj. Na sredini mosta preko Drave preuzela ih je mađarska policija. Iscrpljeni su, među njima je dosta bolesnih, žena i djece.

Na prijelazu Baranjsko Petrovo Selo Mađari su jučer na granicu nakon bodljikave žice postavili i čelična vrata, a zatim ipak počeli propuštati izbjeglice preko granice: Ne baš prijateljska slika na ulazu u Mađarsku.

Dio izbjeglica u Mađarsku je ušao i preko graničnog prijalaza Goričan.

Hina