FOTO/VIDEO  Dezerter iz ISIL-a otkrio najvažnije podatke o Islamskoj Državi

isil
Jedan IS-ratnik uspio je pobjeći sa USB-memorijskim stikom na kojem su imena, telefonski brojevi i masa drugih podataka o 22000 osoba koje su se priključile Islamskoj Državi.

"To je fantastičan zlatni rudnik" po riječima experta za terorizam Richarda Barretta Sky News-u.

USB sa dokumentima ukraden je od šefa tajne službe za unutarnju sigurnos IS-a i zatim predan kontaktu Sky Newsa u Turskoj.

U intervju Sky Newsu bivši IS-ratnik Abu Hamed motivirao je svoj postupak velikim razočaranjem u Islamsku Državu i željom da upozori svijet.

Između ostalog on tvrdi da Islamska država izneđu ostalog nema ništa sa islamom.

USB memorija koja je proslijeđena britanskoj tajnoj službi, sadrži 22000 dokumenata o jednako takvom broju džihadista iz ukupno 51 države. Za svaku osobu postoje kompletni podatci od tko je on tko i kada ga je zavrbovao, kojim putem je on ili ona stigla do Sirije. Zatim svi podatci o obitelji adresi telefonu itd.

Put do Sirije, sudeći prema ovim podacima, uglavnom je bio preko Jemena, Sudana, Tunisa, Pakistana, Afganistana i Turske.

Telefonski brojevi mobitela koji su uvezani sa osobama sa lista su izuzetno dragocijeni, je su svih 22 000 boraca IS-a pretvorili u obvještajne mete tajnih službi.

U bazi podataka su navodno i osobe koje su se vratile sa ratišta u zemlje odakle su došla, a navedene su i opaske tko je spreman žrtvovati se za ciljeve IS-a.

Dokumenti otkrivaju i kako je ekstremo dobro organiziran IS.

Sudeći prema riječima Richarda Barretta bivšeg dozapovjednika MI5 nesmijemo ni pomisliti da je drugačije.

U svkom slučaju USB memorijski Stick sa obavještajnim podacima o ekstremistima svakako je zlatni rudnik za obavještajne službe zapadnih zemalja.