"Biblijski" misterij u Rusiji: Stanovnike Sibira već tjedan dana plaši rijeka krvave boje

crvena rijeka

Kad rijeka promijeni boju u krvavo crvenu, kao što se dogodilo u ruskom gradu Tijumenu, onda je to velik razlog za zabrinutost. Mještani navedenog grada već tjedan dana pokušavaju od vlasti dobiti odgovore o čemu je riječ i vjeruju da je rijeka Molčanka boju promijenila zbog otpadnih voda iz obližnje tvornice.

Ruska državna novinska agencija Itar-Tass pojavu zove "biblijskim događajem", a vlasti zasad ističu kako ne mogu odrediti točan izvor ili uzrok zagađenja rijeke, prenosi Siberian Times.

Stanovnici Tijumena optužuju vlasti za sporost u reagiranju kad je u pitanju rizik po zdravlje lokalnog stanovništva, jer problem je prisutan već tjedan dana, kažu.

"Rijeka otad nije promijenila niti jakost niti nijansu boje", kaže Marija Paraščenko iz obližnjeg sela.

Aleksander Rein, lokalni dužnosnik zadužen za vodne resurse i ekološka pitanja ističe da vlasti rade na rješavanju problema sa zagađenjem navedene rijeke te da se nadaju kako će otkriti njegov uzrok u naredna 24 sata.

"Uzeli smo uzorke vode sa svih zagađenih područja", istaknuo je.

"Tim stručnjaka koji istražuje problem nije pronašao nikakve tragove kanalizacijskog onečišćenja", dodala je Irina Miteva, isto tako lokalna dužnosnica. "laboratorijski rezultati očekuju se do kraja tjedna", rekla je.

Lokalno stanovništvo, međutim, i dalje je zabrinuto za opskrbu pitkom vodom, jer strahuju da bi onečišćenje moglo ući u spremnike pitke vode koji oskrbljuju grad Tijumen.