Australija: Teroristima i njihovim suradnicima će uzimati državljanstvo i tjerati ih iz zemlje

Australski parlament je donio zakon prema kojem će ljudima osuđenim za djela vezana uz terorizam oduzimati australsko državljanstvo. Procjenjuje se da se oko 110 Australaca trenutno bori uz Isis.

Djela vezana uz terorizam uključuju borbu s teroristima, njihovo financiranje, uvježbavanje i regrutiranje, javlja agencija AP.

'To će osigurati da se teroristi koji imaju dvojna državljanstva ne mogu vratiti u Australiju, a oni dvojni državljani koji se terorizmom bave u Australiji mogu biti uklonjeni kada je to moguće', rekao je glavni državni odvjetnik, George Brandis.

Zakon je naišao na odobravanje i opozicijske Laburističke stranke, uz iznošenje bojazni da će teroristi i dalje moći vršiti djela terorizma kada više ne budu u Australiji. Brandis je pojasnio kako će se njih prepustiti vladama država čije još državljanstvo imaju.

Grupe za zaštitu ljudskih prava protive se zakonu jer, između ostalog, smatraju da bi zbog toga teroriste mogli mučiti u drugim zemljama pa će zakon vjerojatno 'poslati' na ustavni sud.