Znanstvenik koji će danas umrijeti: 'Nadam se da će moj čin promijeniti stav o eutanaziji'

Znanstvenik koji će danas umrijeti: 'Nadam se da će moj čin promijeniti stav o eutanaziji'
Australac David Goodall danas će svojevoljno prekinuti život u Švicarskoj. Uoči svoje smrti 104-godišnji znanstvenik iz Pertha obratio se novinarima.

"Moje sposobnosti i vid slabe, više ne želim živjeti ovako", kazao je novinarima, a na pitanje je li imalo posumnjao u svoju odluku, rekao je da nije.

"Nadam se da će se nešto pozitivno izroditi iz ovoga i da će i druge zemlje prihvatiti liberalniji stav o eutanaziji", rekao je 104- godišnjak. Za posljednju pjesmu odabrao je Beethovenovu "Odu radosti".

 

"Do 90. godine sam uživao u životu, ali više ne. Prošlo me je. Učinio sam najbolje što sam mogao sa životom. Sretan sam što ću okončati ovo", zaključio je Goodall.

"Iskreno žalim što sam doživio ove godine. Radije bih da sam umro prije 20 ili 30 godina. Smatram da čovjek mojih godina treba imati sva prava uključujući i pravo na asistirano ubojstvo", kazao je u travnju uoči svog rođendana ovaj botaničar i ekolog. Eutanazija je u Australiji zabranjena zbog čega je Goodall prošli tjedan doletio u Basel, kao još 200 osoba koje to godišnje učine.